• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 23. julija 2024 8:00Jesenice, Talež, Jesenice
  • 23. julija 2024 14:00Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 26. julija 2024 8:00Jesenice, Vrata, Jesenice
  • 29. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 30. julija 2024 8:00Jesenice, Leše, Jesenice
  • 1. avgusta 2024 16:00Dan Društva upokojencev Jesenice– praznovanje s piknikom
  • 2. avgusta 2024 8:00z vlakom
  AEC v1.0.4

Digitalna delavnica, 12. 6. 2024

Digitalni svet je postal dejstvo in tudi upokojenci se mu bomo morali prilagoditi. Svet se ne bo prilagajal nam upokojencem, razvoj gre hitro naprej. Tisti, ki ne bo osvojil znanja digitalizacije, bo obtičal zapuščen v kotu zgodovine, odvisen od pomoči in dobre volje drugih ljudi. Postal bo drugorazredni človek, odstranjen od dogajanja sedanjosti. Računalnike si upokojenci ne bodo kupovali, a imajo močno digitalno orodje v “pametnem mobilnem telefonu”, le znati ga morajo uporabljati.

Za primer le poglejte, kako je težko priti do zdravnika po klasični poti. Na vratih ordinacije te zavrnejo, da nisi naročen, po telefonu je zdravnik nedosegljiv. Moraš se napovedati preko posebnih aplikacij (uporabniških programov) ali po e-mailu, da ti odredijo datum in uro pregleda. Po drugi strani pa digitalizacija omogoča, da se naročaš na pregled pri specialistu kjerkoli v Sloveniji, izbereš lahko zdravnika, naročaš zdravila, imaš urejeno kartoteko pregledov in porabe zdravil, alarm te opozori, kdaj moraš vzeti zdravilo, kdaj moraš v ordinacijo k zdravniku na pregled, na daljavo ti lahko izmerijo krvni tlak, impulz in druge parametre, naprava sama pokliče pomoč, če padeš na tla, itd.

In prav uporaba zdravstvenega programa e-Zvem je bila tema današnje delavnice, ki sta jo v imenu Simbioze vodila Kristjan in Nika. Odlično sta jo izvedla in marsikaj naučila tudi tiste udeležence, ki so že znali uporabljati e-Zvem. Za registracijo v program nujno potrebujemo sms PASS ali pa kvalificirano digitalno potrdilo (oboje dobimo na upravni enoti).  Ko si registriran, lahko pregledaš napotnice, se prijaviš v ambulante specialističnih pregledov (se ne uporablja za preglede pri lokalnih družinskih zdravnikih), pregledaš čakalne dobe specialistov, pregledaš recepte za zdravila, prebereš navodila za posamezno zdravilo, aktiviraš alarm za jemanje zdravila, pregleduješ svojo dokumentacijo (od leta 2014 naprej),  dobiš potrdilo o testiranjih in cepljenju za COVID. V treh urah smo temeljito pregledali vse možnosti programa.

Za slaščico nam je Kristjan predstavil še uporabo umetne inteligence. Naložili smo si program in umetno inteligenco spraševali pametna vprašanja. Odličen pripomoček za enciklopedično znanje. Na koncu smo reševali še individualne probleme, ki jih imajo posamezniki z mobilnimi telefoni.

Vseh 15 udeležencev je bilo zelo zadovoljnih z delavnico. Komaj čakamo novembra, ko ponovno Simbioza pride k nam z novo delavnico.

Računalnike si upokojenci ne bodo kupovali, a imajo močno digitalno orodje v “pametnem mobilnem telefonu”, le znati ga morajo uporabljati. Tega se zavedamo v DU Jesenice, zato želimo člane izobraziti skozi brezplačne tečaje in delavnice. Izkoristite priložnost in se nam pridružite pri izobraževanju. Niste prestari za učenje!

Napisal in slikal: Stane Arh