• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 22. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 23. julija 2024 8:00Jesenice, Talež, Jesenice
  • 23. julija 2024 14:00Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 26. julija 2024 8:00Jesenice, Vrata, Jesenice
  • 29. julija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 30. julija 2024 8:00Jesenice, Leše, Jesenice
  • 1. avgusta 2024 16:00Dan Društva upokojencev Jesenice– praznovanje s piknikom
  • 2. avgusta 2024 8:00z vlakom
  AEC v1.0.4

Pohodništvo

PRAVILA ZA POHODNE SKUPINE

 1. Pohodne skupine:  »Vandrovci«, “Vztrajni” in “Tazagnani” delujejo v okviru Sekcije za pohodništvo pri DU Jesenice.
 1. Skupino pohodnikov sestavljajo občudovalci narave in ljubitelji pohodništva, ki so radi v dobri družbi .Osnovni vrednoti pohodnikov sta tovarištvo in kavalirstvo. Med ostalimi odličnimi lastnostmi, ki jih imajo, obvladajo hojo tako dobro, da v skupini opravijo pohod po planinskih poteh v okvirnih normativih za skupino:
  1. Vandrovci: v trajanju do 5 ur, seveda z vmesnimi postanki, in premagajo do 800 m višinske razlike na celotni poti.
  2. Vztrajni: v trajanju do 4 ur, seveda z vmesnimi postanki, in premagajo do 400 m višinske razlike na celotni poti.
  3. Tazagnani: v trajanju do 9 ur, seveda z vmesnimi postanki, in premagajo do 1200 m višinske razlike na celotni poti.
 1. V pohodno skupino se lahko vključi kdorkoli, ki ima zgoraj navedene lastnosti in je pripravljen spoštovati pravila pohodne skupine.
 1. Skupina izvaja pohode po sprejetem letnem programu pohodov, ki je sestavni del programa aktivnosti DU Jesenice. Predlog letnega programa z zanimivimi pohodi pripravlja vodja pohodne skupine skupaj z zainteresiranimi člani. Program sprejme upravni odbor DU Jesenice na predlog vodje pohodne sekcije.
 1. Na samem pohodu se vsi stroški pohoda razdelijo enako med udeležence. Denar vestno pobere blagajnik ali blagajničarka skupaj s pomočnikom in to že pred zaključkom pohoda.
 1. Za organizacijo in izvedbo pohoda skrbijo vodja pohodne skupine, njegov pomočnik in blagajnik.  Vodjo posamezne pohodne skupine imenuje vodja sekcije za pohodništvo.
 1. Pohoda se vsak udeleži na lastno odgovornost. Vedno skrbimo za lastno varnost in za varnost drugih. Organizirano imamo skupinsko nezgodno zavarovanje pri DU Jesenice za vse udeležence pohodov. Vodja pohoda je dolžan pravočasno poslati prijavo na zavarovalnico. Premija 0,28€ se obračuna vsakemu udeležencu  pri prispevku za pokrivanje stroškov pohoda.
 1. V primeru nezgode nudijo ponesrečencu prvo pomoč udeleženci pohoda z medicinsko izobrazbo oziroma z izkušnjami v nudenju prve pomoči. Za nujno pomoč se kliče 112.
 1. Za pohode, ki so vezani na avtobusni prevoz, se pohodniki pravočasno prijavijo vodji pohodne skupine in to: ali po elektronski pošti ali po telefonu. Prijave so zaključene, ko ni več prostih mest v avtobusu. Avtobus pobira udeležence na dogovorjenih avtobusnih postajališčih. Po prijavi je možna odpoved udeležbe na pohodu le iz upravičenih razlogov (bolezen, varstvo, ipd.). Odpoved sporočite vodji pohodne skupine najmanj en dan (24 ur) pred pohodom . Pri dovolj zgodnji odjavi lahko vodja skupine še vključi v pohod nadomestne pohodnike iz rezervnega seznama. Prijavljenim pohodnikom, ki se ne odjavijo in neupravičeno izostanejo, se zaračunajo stroški prevoza.
 1. Za pohode, ki so vezani na lastni prevoz, predhodne prijave niso nujno potrebne, so pa zaželene zaradi boljše organizacije pohoda. Udeleženci se zberejo na dogovorjenem zbornem mestu. Običajno je to parkirišče za Gledališčem Toneta Čufarja.
 1. Pohodnik mora biti na pohodu ustrezno opremljen. Opremo mora prilagoditi zahtevnosti pohoda, vremenskim razmeram in napovedim. S seboj mora imeti hrano in pijačo, ker so lahko planinske koče zaprte ali  jih na poti sploh ni.
 1. Cilj in traso pohoda določi vodja pohoda in so jo pohodniki dolžni upoštevati. Hitrost pohoda se prilagodi najpočasnejšim v skupini, zato so organizirani občasni postanki, da se skupina zbere. Vsako oddaljevanje posameznika iz skupine je treba javiti vodji pohoda.

Pravila pripravil: Janez Komel

Uredil in oblikoval: Stane Arh