• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Rateče (860 m) – Tamar (1110 m), 20. februar 2020

Ja, ravno na »ta debeli in veseli« četrtek smo se odpravili v Tamar, eno najslikovitejših alpskih dolin, obdano z res enkratnimi gorami in vrhovi.

Na vzhodni strani se dvigajo pobočja Slemenove špice, Grla in Suhega vrha v grebenu, ki se vleče od Mojstrovke proti Ciprniku in Vitrancu, najlepši tu pa je pogled na južno stran, kjer dolino obkrožajo mogočne stene Velike Mojstrovke, Travnika in Šit, desno od njih se v nebo dviga skalni vrh Jalovca, jugozahodno od doma pa se nad Rušjem dviga Kotova špica, zahodno od Tamarja vidimo verigo Ponc, ki se vleče proti severu nad Planiško dolino. Ne, vse to nisem ne prehodila, ne preplezala, podatki so iz Vodnika po planinskih postojankah Slovenije iz l. 1989, tako da so verodostojni.

Dom v Tamarju stoji na lepem planinskem travniku  v južnem koncu doline Tamar, domačini mu pravijo Zelje ( isti vir ). Pred 1. svetovno vojno je bil tu pastirski stan , ki ga je Agrarna skupnost Rateče – Planica povečala in prezidala v planinsko kočo.  Leta 1936 je kočo na javni dražbi kupila Rateško – Planiška podružnica SPD, ga temeljito prenovila in na novo opremila. Nekajkrat je Dom prehajal iz rok v roke oziroma upravljanje, sedaj pa ga v najem ponovno daje domača agrarna skupnost. V preteklosti je bila v bližini doma meteorološka postaja, s katere so trikrat tedensko pošiljali poročila v dolino, ni mi znano ali je v današnjem času še delujoča. V preteklosti pač ni bilo zim kot letošnja, ko en dva tri prideš v Tamar, brez da bi gazil snežne zamete, žal.

Planica, Planica, danes umetno zasnežena kraljica, pa vendar vedno v srce segajoča lepotica. Šele tu nas je dosegla vremenska napoved – sonce in nič kaj februarske temperature.

Na bivši železniški postaji Rateče – Planica nas je pričakal »ta debeli«, seveda z krofi kot se spodobi.

Ob koncu pa še nekaj: ( vandrovke in vandrovci bomo vedeli za kaj se gre ! ) –  prijave nam gredo od rok, odjave pa ne in to bi bilo dobro popraviti, v korist stroškov, ohranitve narave, pa tudi pohodnikov, ki čakajo na čakalni listi.

Ker je bilo veliko prijav, smo naročili dodaten kombi. Le kdo bi pričakoval, da bo brez odjave manjkalo na pohodu kar za en kombi pohodnikov.

Napisala: Nevenka Rajhman                                                               Slikal: Metod Slabe