• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Predavanje: Šumadija, 21. 11. 2016

Pavle Smolej je letos drugič potoval po Šumadiji. Očarala ga je, prav tako njeni prebivalci. Svoje navdušenje nad pokrajino nam je prikazal skozi skoraj 600 diapozitivov.  Šumadija je dobila ime po gozdovih, ki so se nekoč razprostirali čez to področje. Upravno središče je Kragujevac, kjer so v tovarni avtomobilov, Crveni zastavi nekoč proizvajali znamenito “stoenko”.

Na hribu Oplenac pri Topoli je družinska grobnica vladarjev Karađorđevičev. Zanimivi so kraji: Aranđelovac, Lazarevac, Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Titove Užice, Čajetina, Zlatibor.

Navdušila ga je Mokra Gora. Tja je vredno zaviti predvsem zaradi dveh zanimivosti. Prva je Drvengrad, etno naselje, ki so ga zgradili po zamisli znanega režiserja Emirja Kusturice za snemanje njegovega filma Življenje je čudež. Druga neponovljiva izkušnja pa je vožnja z muzejskim vlakom po Šarganski osmici, eni najatraktivnejših turističnih železniških prog. Gre za del nekdanje proge Beograd-Višegrad-Sarajevo-Dubrovnik, ki je edinstven po tem, da je zaradi velike višinske razlike zgrajen v obliki številke osem, na 13,5 kilometra dolgem odseku pa je kar 22 predorov ter pet mostov in viaduktov.

Ogledali so si tudi Andričev most v Višegradu in obiskali Srebrenico v Bosni.

Svoje potovanje je Pavle opisoval tako živo in doživeto, da nismo opazili, da se je predavanje že potegnilo čez eno uro. Še bi ga poslušali, če bi nadaljeval.

Napisal: Stane Arh            Slike: Pavle Smolej