• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

222. pohod: Na Krasu je krasno, 12. 10. 2014

Čeprav pohoda “Na Krasu je krasno” letos nismo imeli v rednem programu pohodov, se ga je udeležilo rekordno število VANDROVCEV – in sicer 57. To je bila že naša peta udeležba na pohodu, katerega se udeleži več kot 400 pohodnikov iz vse Slovenije in zamejstva. Organizatorji poskrbijo vsako leto za novo traso pohoda z vedno istim štartnim (Tublje pri Komnu) in ciljnim mestom (Praprot). Letošnja je bila po dolžini najdaljša ( 17 km) pa vendar vseskozi zanimiva in ne preveč naporna.

V nedeljo zjutraj smo že ob 7 uri napolnili avtobus in kombi ter po kratkem postanku na Ravbarkomandi  ob pol desetih prispeli v Tublje. Takoj smo se prijavili pri gospe Neži Pahor. Po razdelitvi priložnostnih spominkov smo se razporedili ob stojnicah, kjer so nas gostoljubni domačini razvajali z dobrotami iz domače hiše.

Kar težko se je bilo posloviti od dobrot in se podati na dolgo pot. Zaradi velikega števila udeležencev in nevarnosti, da se izgubimo na kraških brezpotjih, so nas razdelili na pet skupin. Vsaka je dobila svojega vodiča. Prvi postanek smo naredili pri partizanskem spomeniku v gozdu nad Pliskovico. Pot smo nadaljevali skozi Pliskovico po kolovozih in kozjih stezicah do “osmice” na prostem. Pokušina kraškega pršuta, sira, domačega vina in terana nam je dala nov zagon za preostalo polovico poti. Čakal  nas je še vzpon čez greben Tržaškega krasa. Ko smo se spustili v vas Samatorca v Italiji, smo začutili obmorsko klimo, kar je bil znak, da je cilj blizu. Toda organizatorji so poskrbeli še za ogled podzemne jame Pečina na Leskovcu ali Zidaričeva pejca. Utrujenost je naredila svoje in za ogled jame so se odločili le posamezniki, ostali so nadaljevali pot do cilja na prireditveni prostor v Praprotu. Dobrih 5 ur hoje je bilo za nami in vonjave iz stojnic s hrano ter pijačo so intenzivno vabile na pokušino. Pa tudi zabavnemu programu pod nazivom Oktoberfešt v šotoru je bilo vredno prisluhniti in v njem sodelovati. Nekateri so imeli dovolj moči in so si ogledali še razstavo gob.

 

Že vnaprej določena ura odhoda je bila kruta do potnih in razvnetih plesalcev ter do pokuševalcev terana. Po prejemu nagrade za najbolj številčno skupino smo se poslovili od organizatorjev (Neže in Elene) in z obljubo, da ob letu spet pridemo, ker je na Krasu res krasno.

Med vožnjo smo se dogovorili, da bomo naslednje leto nekoliko skrajšali pohodno traso in podaljšali čas za prostočasne aktivnosti.

Napisal: Janez Komel                    Slikal: Luka Vujičić, Jelka Mihajlovska, Stane Arh