• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

100 let Francke Leskovar, 6. 10. 2019

V prostorih Društva upokojencev Jesenice smo v ponedeljek, 7. oktobra 2019 proslavili stoletni jubilej naše članice Francke Leskovar  s Hrušice. Predsednik DUJ, Boris Bregant, ji je ob tej priložnosti podelil naziv častne članice Društva upokojencev Jesenice. Čestitkam in lepim željam ob častitljivi življenjski obletnici so se pridružili župan občine Jesenice Blaž Račič, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, predsednik sveta krajevne skupnosti Hrušica Janez Marinčič, predstavnik JSKD območna skupina Jesenice, Miloš Možina in drugi. Z venčkom pesmi so ji voščili člani društvenega pevskega zbora, na citre pa ji je zaigrala Katarina Brelih.

Francka je kljub večkrat neprijaznim časom  v mladosti in kasneje  trdem delu in odrekanju uspešno premagovala vse ovire in je  še vedno  vedra in optimistična. Velik del življenja, predvsem po upokojitvi,  je namenila pisanju pesmi,  s katerimi vse do današnjih dni na poseben način spremlja življenje in dogodke okoli sebe. Več o sebi je povedala na Družabnem srečanju z znanimi ljudmi v marcu 2019.

Pri  Društvu upokojencev Jesenice so ob njenem jubileju izdali prvo zbirko njenih  pesmi z naslovom Potovanje s soncem. Izbor pesmi je naredila Majda Malenšek. Francka se je zelo razveselila te pozornosti. Vsem je na pamet povedala eno njenih najljubših pesmi o lastovki ter napovedala, da bo napisala še kakšno pesem.

Napisala in slikala: Jamko Rabič in Stane Arh