• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

103. družabno srečanje z znanimi ljudmi, Francka Leskovar, 11. 3. 2019

Francka Leskovar je preprosta ženska, vesela in vedno dobre volje. Rada ima ljudi, zato jo imajo ljudje radi. V vsakem človeku išče le dobre lastnosti, njegova dobra dela. Verjame, da ji je njen pozitivni pogled na življenje pripomogel k doživetju visoke starosti. Čez pol leta bo praznovala svojo stoletnico, o tem je prepričana. Ima pa še veliko volje in počuti se zdravo, da bo potegnila še nekaj let čez svojih 100 let.

Na 103. družabno srečanje z znanimi ljudmi v DUJ jo je povabil v goste Janko Rabič. Francko Jeseničani poznajo po njenih pesmih, ki jih je prebirala na mnogih prireditvah. Rada piše pesmi. Vse so od srca. Pridejo spontano ob delu, pa tudi ponoči. Samo pravočasno jih mora zapisati, ko so še v njeni glavi. Najraje piše o naravi. Zbirke pesmi še ni izdala, ima pa pesmi skrbno zbrane v mapi. Prve pesmi je napisala že pred drugo svetovno vojno, a jih je skrivala. Povodenj med vojno jih je odnesla iz skrivališča.

Francka je mladost preživela v Cerknem. Na svojo željo se je pri štirih letih naučila klekljati in pri petih letih je svoje izdelke že prodajala in si služila za obleke. Vedno je bila rada lepo oblečena. Klekljala je celo življenje in prodajala svoje izdelke. Še vedno kleklja za kratek čas.

V družini je bilo pet otrok, dva fanta in tri dekleta. Enega brata so Nemci ustrelili tik pred osvoboditvijo. Na kmetiji je bila revščina. Ker ni bilo pogojev za žito, pozimi večkrat ni bilo kruha, le krompir. Dela v Cerknem ni mogla dobiti, zato je pri 27 letih odšla od doma. Izučila se je za medicinsko sestro in poklic opravljala z velikim veseljem na Golniku, kasneje pa v obratni ambulanti dr. Čeha. Ponosna je na svojega sina in na hčer, ki ji pogosto telefonirata. Vnuk in tri vnukinje so že odrasli, samostojni, a niso pozabili na njo.

Že 50 let je upokojenka. Še vedno skrbi sama za sebe. Veliko bere. Vedno je rada brala. Obvezno prebere vsak dan časopise. Uživa v igralnici v Lescah, kjer jo imajo radi. Igra le na avtomate, ker je enostavno in ne moreš izgubiti veliko denarja. Ne igra zaradi denarja, v igranju uživa.

Albina Seršen jo je spomnila, da je bila štiri leta upravnica v Pineti v Novem Gradu. Francka ji je potrdila, da so bila tista leta lepa. Celo leto je bila v Novem Gradu, tudi pozimi. Vsak dan je hodila plavat, tudi za novo leto.

Čudovita je naša Francka. Veliko bi se lahko od nje naučili za srečno življenje. Z njo smo preživeli čudovit večer.

Napisal in slikal: Stane Arh