• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Digitalni krožek, november 2022

Pametni telefoni so osvojili tudi našo, starejšo generacijo. Veliko telefonov so nam podarili otroci, ker so si kupili nove, boljše, čeprav so stari telefoni še dobro delovali. Na hitro so nas naučili z njim telefonirati, morda še narediti sliko, za več pa nimajo časa. Če se nam kaj zatakne, vzamejo telefon v roke in hitro nekaj odtipkajo, pa telefon zopet deluje. Še vnuki se nam čudijo, da ne znamo uporabljati telefonov. Vzamejo si čas in nam razumevajoče razlagajo, kako se pametni telefon uporablja. Seveda je njihova razlaga prehitra in ji ne moremo slediti. Po petih minutah ne znamo več ponoviti razlage.

Mnogi verjamejo, da se bodo naučili uporabljati pametni telefon na tečaju. Izkaže se, da je snov preobsežna, zato podatki gredo v pozabo, čeprav smo si delali zapiske. Mi potrebujemo več ponovitev in direktni prikaz funkcijske uporabe, predvsem pa konkretne odgovore na naša vprašanja.

Vse to razmišljanje nas je vodilo, da smo pri DU Jesenice ustanovili Digitalni krožek, po vzoru Krožka ročnih del. Dobivamo se vsako sredo ob 10 uri v prostorih društva in se učimo uporabljati pametni telefon drug od drugega. Delamo običajno v trojkah. Tema ni določena, rešujemo pa težave posameznikov in svoje znanje strpno prenašamo na ostale člane. Imamo veliko potrpljenja in vztrajnosti, tako da s ponovitvami lahko vsakdo osvoji veščino. Vedno smo veseli novih članov, tudi če pametnega telefona nič ne obvlada. Poskrbimo tudi za družabnost in kak priboljšek v pijači, sadju in sladicah.

Povezali smo se s Simbiozo digitalno Akademijo, ki nam občasno pripravi predavanje o izbrani temi. Predavatelj Gorazd Garafol ima veliko potrpljenja z nami in če je potrebno, ponavlja, vsekakor pa vsako novo operacijo preveri, če jo slušatelji obvladamo tudi na svojem telefonu.

Na Digitalnem krožku smo spoznali, da je pametni telefon že manjši računalnik, ki ti omogoča dostop do svetovnega znanja in nudi veliko možnosti za stik s svetom, le, če ga znaš tudi uporabljati. Za upokojence je tudi koristen, ker omogoča stik s sorodniki ali prijatelji v morebitnih težavah (poškodbe, padec, infarkt, …). Nudi tudi zabavo in kratkočasje: šah, branje, karte, sudoku, križanke, razne igre, …

Krožek je začel delovati letos v marcu in smo obdelali že veliko tem: osnove uporabe pametnega telefona (vklop, zaslon, navigacija, zvonenje, osvetlitev zaslona,avtomatsko ugašanje,…) , priključitev telefona na VIFI in na internet, uporaba programa Magda, uporaba e-pošte, slikanje s telefonom, shranjevanje slik v galerijo in pošiljanje, prenos slik na računalnik, uporaba sporočil (DMS, Messages, Viber, Whats, …), uporaba družabnih omrežij, uporaba Google maps, uporaba drugih zemljevidov, uporaba Drive (v oblakih), e-Uprava, digitalni podpis in smsPASS, hranilnik bonus kartic (nakupovalne kartice), prepoznavanje rastlin s telefonom, Youtube na pametnem telefonu.

No, tem nam še ne zmanjka, ker pametni telefon resnično veliko ve in zna, če je uporabnik le dovolj spreten in ima ustrezno znanje.

Pridružite se nam. Veseli vas bomo in vam pomagali do znanja.

Napisal in slikal: Stane Arh