• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Pokljuka (1250 m) – Debla peč (2014 m), 27. avgust 2020

V tem  poletju nam pohode krojita epidemija korona virusa in vreme.

Četrtek, 27. september je bil lep dan in vožnja skozi Bled je bila bolj tekoča kot v prejšnjih sezonah.  S parkirišča na Pokljuki  smo že malo po osmi  uri  krenili proti Blejski koči na Lipanci, ki se nahaja na 1630 m nadmorske višine. Na parkirnem prostoru je bilo še bolj malo avtomobilov, ob povratku pa je bila slika bistveno drugačna. Jutranji hlad smo hitro premagali s hojo proti prvemu cilju, koči na Lipanci. Zmeren klanec nas je ogrel do te mere, da je odvečna obleka pristala v nahrbtniku.

Blejska koča  stoji na razgledni planini Lipanci na jugovzhodnemu pobočju Lipanskega vrha v grebenu nad pokljuško planoto. V vodniku po planinskih postojankah v Sloveniji je opisano pet možnih pristopov. PD Bled je l. 1976 od kmetov kupilo staro pastirsko kočo in jo preurejeno slovesno izročilo svojemu namenu v avgustu l. 1978. Koča obratuje od začetka junija so sredine oktobra. V današnjem času so se prilagodili zdravstvenim razmeram in tako je vhod na eni strani, naročiš pri šanku, naročeno dobiš na mizi, ki je postavljena posebej za to in greš skozi zadnja vrata, ki so namenjena samo izhodu. Seveda je vstop v kočo in  sanitarije dovoljen le z masko.

Z Blejske koče smo eni krenili proti Debeli peči, Vztrajni pa so se podali in osvojili Lipanska vrata. Vsi, ki smo šli proti Debeli peči, smo bili veseli hladnejšega vremena in  oblakov, ker smo se s hojo močno ogreli. Pot proti Debeli peči je slikovita, z ruševjem spominja na poti po kraškem svetu, razgledi pa so res slikoviti.

Pogled proti vzhodu in jugu zajame obširne pokljuške gozdove, na vzhodni strani se širi gorenjska ravnina, nad njo vrhovi Kamniških Alp, proti jugu se dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora; proti zahodu vidimo Lipanski vrh, vrh Razora in Debeli vrh, severno od koče se dvigajo pobočja Debele peči, desno pa se preko gozdov kaže greben Karavank s Stolom ( vir: Vodnik po planinskih postojankah – J. Dobnik; 1989).

Na poti gor in dol smo srečevali številne pohodnike: veliko mladih, tuje govoreče planince, številne družine. Med njimi smo prepoznali napovedovalca POP TV Edija Pucerja z družino.

Da imamo odlične vodiče in dobre organizatorje se je pokazalo ob Blejski koči, ko smo v kratkih intervalih kar istočasno prispeli na zaslužen počitek in malico, tako Vztrajni kot pohodniki z Debele peči.

Prijeten dan smo zaključili z napovedjo naslednjega pohoda, ki bo na Slivnico. Upajmo, da bo vreme manj muhasto v septembru kot je bilo v avgusta.

Napisala: Nevenka Rajhman               Slikal: Metod Slabe