• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  • 18. decembra 2023 17:00Sonja Zupanc, Nacionalni parki ZDA
  • 31. decembra 2023 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Pohod vandrovci: Piz Boe (3152 m), 26. 7. 2018

To je bil tretji pohod vandrovcev DU Jesenice v Dolomitih. Uspešnemu pohodu okrog Tre Cime in vzponu na Monte Rite smo v četrtek, 26. 7. 2018, dodali še vzpon na 3152 m visoki Piz Boe v pogorju Sella v centralnem delu Dolomitov.

Od doma smo morali odriniti že sredi noči, a po pohodu ni bilo nikomur žal zgodnjega bujenja. Zdržati smo morali peturno vožnjo z avtobusom do prelaza Pordoi, ki je bil izhodiščna točka pohoda. Vožnjo smo si krajšali z ugibanjem, kakšno vreme nas čaka v Dolomitih, saj so nas na poti po Vzhodni Tirolski spremljale pisane mavrice in neprijazno mokre ceste. Bolj ko smo se bližali Dolomitom, več je bilo jasnine in osončenih vrhov. Očitno so naše močne želje prepričale ustvarjalce vremena, da smo dobili vreme po naročilu.

Malo po deveti uri smo bili že vsi pripravljeni na vzpon z gondolo na Sass Pordoi. V pičlih treh minutah smo premagali skoraj 800 m višinske razlike. Za nadalnih 325 m vzpona do vrha Piz Boe smo porabili skoraj dve uri. Hitro smo se privadili na peščen in skalnat teren obogaten z jeklenicami, klini ter skobami za varnejšo hojo. Kot običajno so bili tazagnani vodilni in vztrajni na začelju.

Vzpon nam je uspel v predvidenem času in vseh 45 vandrovcev je osvojilo rekordno višino naših pohodov 3.152 m. Posebne čestitke je bila deležna Marica – najstarejša udeleženka, ki pa je šele pri spustu na Sass Pordoi dokazala svoje sposobnosti.

Po vrnitvi k avtobusu se je začel še lepši del pohoda: razgledna vožnja po prelazih okrog pogorja Sella, ki jo imenujejo tudi  Sellaronda.  Lepota pokrajine nas je prevzela. Spoznali in doživeli smo vso čarobnost Dolomitov, ki se izraža v pestrosti barv, oblik in razgibanosti celotnega pogorja in dolin. Občudovali smo umetniško delo narave. Vožnja domov je bila  zaradi Sellaronde nekoliko daljša, a smo bili vsi hvaležni Janezu Arharju in šoferjema Igorju ter Janku za enkratno doživetje. Po mnenju večine je bil to najbolj očarljiv pohod v 13-letni zgodovini pohodništva v našem društvu.

Polni lepih vtisov nismo potrebovali običajne analize pohoda. Analizo je napravil vsak sam pri sebi in si priznal, da že dolgo ni preživel tako prijetnega dne. Večina bo potrebovala kar nekaj časa, da bo uredila v sebi vse bogastvo slik in vtisov, ki so jih zbrali med pohodom in vožnjo po slikovitih Dolomitih.

Sestavil: Janez Komel       Slikali: Marija Robič – Mimi, Janez Komel, Janez Kramar