• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Preventiva pred rakastimi obolenji, predavanje, 7. 4. 2014

Ob svetovnem dnevu zdravja, 7. aprila, smo pripravili v Društvu upokojencev Jesenice predavanje z naslovom Preventiva pred rakastimi obolenji skupaj. Pripravili smo ga skupaj v sodelovanju z  Zdravstveno vzgojnim centrom Jesenice in Gorenjskim društvom za boj proti raku . Predavanje je pripravila Ksenija Noč iz Zdravstveno vzgojnega centra Jesenice.  Poudarek je bil na raku dojke, na raku prostate, na kožnih rakih in na raku debelega črevesa oz. danke.

V človeškem organizmu živi trideset trilijonov (30 000 000 000 000 000 000 ) celic v zapletenem sožitju. Vse celice se podrejajo nadzoru. Rakaste celice imajo svoj nekontroliran program in s svojim razmnoževanjem ogrožajo tkiva in organe, da ne morejo več opravljati svojih nalog. Organizem zboli in se lahko konča tudi s smrtjo.

V Sloveniji odkrijejo vsako leto okoli 13 000 novih rakastih obolenj. Število novo odkritih rakov se povečuje za okoli 3 % na leto. Največ zbolevajo starejši ljudje. Pri moških so najpogostejši: rak na prostati, rak na debelem črevesu ali danki, kožni rak, pljučni rak. Pri ženskah je vrstni red obolevnosti nekoliko drugačen: rak dojke, kožni rak, rak na debelem črevesu ali danki, pljučni rak. Pri moških je umrljivost za rakom na prvem mestu in je leta 2013 postala že večja kot je umrljivost zaradi srčno žilnih obolenj, pri ženskah pa še vedno prevladuje umrljivost zaradi srčno žilnih obolenj.

Predavateljica Ksenija nam je predstavila dejavnike tveganja za vsako posamezno vrsto raka in tudi preventivne ukrepe, ki so nam na razpolago. V prvi vrsti je v boju proti raku pomemben zdrav življenjski slog, zdrava prehrana, dovolj gibanja,  samo-opazovanje, samo-pregledovanje in udeležba v presejalnih programih ZORA in SVIT. Stres je eden najresnejših vzrokov za nastanek rakastih obolenj.

Samo-pregledovanje dojke smo izvajali na modelu umetne dojke s skritimi “tumorji”. Prejeli smo različne zloženke in knjižice o rakastih obolenji, ki jih je izdala Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Te lahko dobite še naknadno pri Sonji Ravnik.

Srečanje smo zaključili z vprašanji in v sproščenem pogovoru smo razširili svoje znanje. Predavanje je bilo odlično in zelo koristno. Zaradi našega neznanja pogosto ukrepamo, ko je že prepozno.

Vabimo vas na naslednje zanimivo predavanje: Telo ve, telo pove, ki bo v četrtek, 15. maja 2014 ob 18 uri. Predavateljica bo Vera Dermota. Ne smete manjkati.

Napisal: Stane Arh            Slike so od Ksenije Noč