• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

JAKOBOVA POT – El Camino de Santiago, predavanje, 27.2. 2014

Predavanje je privabilo veliko poslušalcev: kar 41 se jih je zbralo. Upamo, da je za to vzrok povečano zanimanje za dejavnosti Društva upokojencev Jesenice. Vsekakor pa je bila vsebina predavanja zelo privlačna. Predavateljica in popotnica Božena Križnar nam je opisala svoja doživljanja na peš poti,  dolgi kar 800 km, tako živo,  da smo se  po predavanju počutili, kot bi popotovali skupaj z njo. Le malo je junakov, ki se odločijo za tako dolg pohod in to še po tuji deželi. Boleče noge, žulji, skromna hrana, skromno ležišče, prijazni ljudje, čudovita pokrajina in še mnogo drugih reči spremlja takšen podvig.  Srečaš popotnike z vsega sveta in z njimi preživiš lepe trenutke.   Da prehodiš tako dolgo pot, je potrebna predvsem trdna volja, fizična kondicija je manj pomembna. Da prideš do konca poti, moraš imeti trden namen in cilj.  Nazaj se vrneš drugačen, prečiščen, notranje trdnejši. Na poti imaš veliko časa, da analiziraš svojo preteklost, svoja dejanja in odločitve, da spoznavaš samega sebe. Rezultate romanja žanješ še dolgo let po popotovanju. Življenje postane preprostejše, lepše.

S sopotnico Lojzko Morič sta pot začeli v francoskem Saint-Jean-Pied-De Port. Tam sta dvignili tudi romarski potni list, v katerega sta žigosali obvezne vmesne kraje celotne poti. Potni list jima je omogočal tudi koriščenje cenejših prenočišč. Dnevno sta prehodili okoli 30 km. Iz Porta je pot vodila preko —Pamplona, —Burgosa, —Astorga, —Sarrie do —Santiago de Compostela. Za zadnji del poti do —Finistere ob Atlantskem oceanu jima je zmanjkalo časa. Morali sta se vrniti v Slovenijo po 29 dnevih pešačenja.
Poletno sonce ju je močno izčrpavalo. Še dobro, da so bili vodnjaki s pitno vodo le okoli 10 km narazen. Trgovin je bilo le malo, zato sta morali nabavljati hrano kar v vsaki trgovini, ki sta jo opazili na poti. Pri tem sta zelo pazili, da nahrbtnik ni postal pretežak. Vsak kilogram močno pritiska na ramena in izčrpava telo. Praviloma naj nahrbtnik ne bi smel biti težji od 10 % popotnikove teže.
Lepote poti si lahko ogledate na fotografijah.
Zapisal: Stane Arh                    Slikala: Lojzka Morič