• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. oktobra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. oktobra 2023 17:00Telovadba za starejše – zdravstveno predavanje.
  • 11. novembra 2023Martinovanje na Krasu
  • 13. novembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 20. novembra 2023 17:00Marko Rolc: Radovedni Slovenec v tujem svetu.
  • 8. decembra 2023 17:00Letni koncert Moškega pevskega zbora DUJ
  • 11. decembra 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 16. decembra 2023Varaždin
  AEC v1.0.4

Srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 9.1.2012

Smuk za trofejo svinjska glava v “pustni občini” Črni vrh nad Jesenicami poteka že od leta 1967. Tako bo letos potekala že 45. prireditev. Organizira jo poseben odbor prostovoljcev v okviru Turističnega društva Golica. Voditeljica Albina Seršen je povabila pet dolgoletnih aktivnih organizatorjev prireditve na srečanje, da nam predstavijo vesele trenutke in tudi težave, ki jih spremljajo pri organizaciji. Njeni gosti so bili: sedanji župan občine Črni vrh Egon Kepic, Stane Žnidar, Bine Kobentar, Andrej Maver in Franc Smolej.

Celotna prireditev obsega tri samostojne dogodke:

Občni zbor poteka na pustni petek. Na njem demokratično izvolijo novega župana. Mandat traja samo eno leto, brez izjeme. Do sedaj so zamenjali že 28 županov. Odlične in zaslužne župane so izvolili tudi večkrat, ker dober župan je zlata vreden.

Smuk za trofejo svinjska glava izvedejo na pustno nedeljo ob 11. uri. Ta del prireditve je najbolj množičen, saj ga obišče tudi do 500 gledalcev.  Nagovoru novega župana sledi tekmovanje v smuku. Trofejo dobi pustna maska ali pustna skupina, ki se najbolj približa povprečnemu času smučanja med štirimi vratci. Poudarek prireditve je zabava, sproščeni smeh, kar vse bolj primanjkuje v vsakdanjem življenju. Komisija gledalcev izbira tudi najlepše maske, ki so nagrajene. Izbira je težavna, saj tekmuje preko 100 različnih mask, od posameznikov, dvojic, do skupinskih mask. V zadnjem času je vse več skupinskih mask, ki se predstavijo s posebej naštudiranim programom.Veseli so, da se število mask vsako leto povečuje, predvsem med mladimi. To jim daje upanje, da se bo prireditev odvijala še mnogo let.

Na pustni torek se v “svinjski hokejski tekmi” na Jesenicah pomerijo igralci moštva Španov vrh in moštva Češnovc iz Hrušice.

Kljub dobri volji in srčnosti več kot 15 prostovoljcev pri organizaciji, jim delajo velike težave administrativne ovire in pridobivanje finančne podpore. Nekoč so jih podprle mnoge delovne organizacije in posamezniki, sedaj bi tradicionalna prireditev brez podpore občine propadla.  Še dobro, da se občina zaveda, da je prireditev del promocije Jesenic in njenega turizma. Zelo so hvaležni Zavodu za šport, ki jim omogoči z žičnico prevoz rekvizitov in mask in ostalih potrebnih stvari v Črni vrh.

Smuk za trofejo svinjska glava je v vsakoletnem turističnem koledarju prireditev. Želijo si večjo medijsko pokritost, a se novinarji raje usmerjajo na bolj množične prireditve, kot so Kurentovanje v Ptuju, Pustni sprevod v Cerknici, itd. Upajo, da bo nekoč tudi jeseniška pustna prireditev znana po širni Sloveniji in še bolj množična. Vse Jeseničane in tudi ostale Slovence vabijo na letošnjo prireditev, ki bo v nedeljo, 19. februarja 2012.

Napisal: Stane Arh             Foto: Stane Arh