• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

39. družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja, 11.11. 2012

14. novembra 2012 bomo praznovali svetovni dan sladkorne bolezni. Zato je voditeljica Albina Seršen povabila na družabno srečanje Društvo diabetikov Jesenice, točneje njegovega predsednika Ota Keliha in podpredsednico Sonjo Ravnik. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1985 z namenom združevanja sladkornih bolnikov pri premagovanju njihovih težav. Zajema člane občin Jesenice, Kranjske gore, Žirovnice, Radovljice, Bleda, Bohinja in Gorij. Danes je v društvu včlanjenih nekaj čez 500 članic in članov, kar predstavlja cca 12 – 15 % bolnikov s sladkorno boleznijo, ki se zdravijo  v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Jesenice.

Predsednik Oto Kelih je predstavil aktivnosti društva. V času uradnih ur, vsako sredo, izvajajo meritve krvnega sladkorja, holesterola, trigliceridov in RR. Meritve opravijo tudi pri nečlanih, če se oglasijo pri njih. Veliko meritev izvedejo tudi na terenu na zahtevo organizacij ali društev in tudi posameznikov. Na leto pripravijo do pet predavanj, izvajajo učne delavnice, skrbijo za telesno aktivnost svojih članov (pohodi, telovadba, …), nudijo socialno pomoč in edukacijo okrevanja. Pohvalil je zelo dobro sodelovanje z našim društvom DUJ.

Podpredsednica Sonja Ravnik nam  je preko diapozitivov prikazala zdravstveno sliko sladkorne bolezni tipa 2. Opisala je vzroke za nastanek sladkorne bolezni, simptome prvih znakov obolenja, načine zdravljenja, pogostnost obolenja pri starejših ljudeh v Sloveniji in v svetu. Obolevnost za sladkorno boleznijo tipa 2 narašča, kar je posledica predvsem načina sodobnega življenja: preveč smo pod stresom, jemo nekvalitetno hrano in preveč, premalo uživamo sadja in zelenjave, premalo se gibljemo. Debeli ljudje so potencialni kandidati za sladkorno bolezen tipa 2. Prav gibalna aktivnost človeka je poglavitno zdravilo, da do bolezni ne pride, ali pa se pojavi šele veliko let kasneje. Zato v Društvih diabetikov tipa 2 posvečajo glavno skrb gibanju.

Vsem radovednim so razdelili izobraževalna gradiva o sladkorni bolezni in nas pogostili z okusnimi jabolki, naravnim zdravilom za razne bolezni.

V kulturnem programu nam je Tajda Žnidaršič zapela dve pesmi, Alenka Trampuš nam je prebrala svoja doživljanja na letošnjem letovanja na otoku Krku, Sonja Frelih pa nam je doživeto recitirala svojo pesem, ki jo je napisala za vnukinjo.

Napisal in slikal: Stane Arh