• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 24. maja 2024 17:00OKROGLA MIZA: O pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
  • 27. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
  • 10. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 12. junija 2024 14:30Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 17. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
  AEC v1.0.4

Darujem kilometre do 14. novembra 2021

14. november je Svetovni dan sladkorne bolezni. V ta namen je bila včeraj, v soboto, 13. 11. 2021 izpeljana osrednja državna proslava v Gledališču Toneta Čufarja, Jesenice. Na njej so praznovali 65. letnico Zveze društev diabetikov Slovenije in 35. letnico Društva diabetikov Jesenice. Podelili so priznanja zaslužnim članom in pripravili čudovit kulturni program. Tudi Društvo upokojencev Jesenice čestita obema organizacijama  za jubilej in želi vsem sladkornim bolnikom veliko zmag pri spopadanju z boleznijo.

DU Jesenice se je pridružilo akciji diabetikov: Darujem kilometre, gremo na Luno. Pohodniki so prispevali 3898 km, torkova skupina kolesarjev 7543 km, petkova skupina kolesarjev pa 6351 km. DU Jesenice je tako prispevalo skupaj kar 17 792 km ali 4,6 % razdalje do Lune. To ni malo. Upajmo, da so s pomočjo cele Slovenije dosegli željeni cilj 384 400 km.

Izračuni kilometrov so podani tukaj:

kilometri za diabetike pohodniki

kilometri za diabetike kolesarji

——————–

Društvo upokojencev Jesenice in Društvo diabetikov Jesenice že mnogo let tesno sodelujeta. Med upokojenci je veliko bolnikov s sladkorno boleznijo in prav je, da jim nudimo pomoč.

Z raznimi akcijami opozarjajo na problem bolezni. Ena takšnih je Darujem kilometre, gremo do Lune. S hojo, tekom ali kolesarjenjem do 12 izbranih točk zberete kilometre, ki jih podarite sladkornim bolnikom.  Razdalja 384 000 km je zelo velika, zato potrebujejo tudi vašo pomoč, da jo dosežejo do 14. novembra 2021. Naredili boste tudi korist za sebe, saj boste naredili lep izlet in koristno gibanje za svoje zdravje.  Društvo diabetikov Jesenice je izbralo Lambergovo pot, ki vodi skozi dolino Drage. Za opis ostalih 11 poti v Sloveniji morate  odpreti to spletno stran. Kako poteka akcija, dobite podrobnejše podatke TUKAJ.

POJASNILO, ki smo ga dobili naknadno od organizatorjev akcije: zbirajo se vsi kilometri, ki ste jih naredili za rekreacijo peš, med tekom ali s kolesom na katerikoli relaciji, ne samo na 12 izbranih poteh.

V imenu DU Jesenice bomo zbrali in podarili vse kilometre, ki so jih naredili naši pohodniki in kolesarji na skupnih izletih od letošnjega 1. junija in so dokumentirani na naši spletni strani. Ko bo izračun narejen, sporočimo tukaj, koliko je bilo vseh kilometrov. Ostale vaše kilometre podarite osebno po spodaj navedenem postopku.

Postopek za evidenco kilometrov je standardiziran in je podrobno opisan.

 

Navodila za darovanje kilometrov

Prispevajmo kilometre diabetikom, da bodo uspeli prispeti do Lune.

Napisal: Stane Arh s pomočjo Sonje Ravnik

 

Članek v Jeseniških novicah:

Dobrodelni koraki do Lune

Pri Društvu diabetikov Jesenice, ki združuje člane  iz vseh občin Zgornje Gorenjske, so se pridružili vseslovenski akciji o ozaveščanju sladkorne bolezni z naslovom Darujem kilometre. Zveza društev diabetikov Slovenije že tretje leto spodbuja  vse prebivalke in prebivalce Slovenije  k telesni aktivnosti, ki pomembno vpliva na obvladovanje bolezni. Letos ima akcija še posebej  ambiciozen cilj. Želijo zbrati 384.400 kilometrov, kar je razdalja od Zemlje do Lune. Poleg tega ima akcija tudi dobrodelno noto, saj zbirajo donacije  za vse, ki si težko privoščijo dodatne nujne pripomočke za obvladovanje sladkorne bolezni.

Vsi sodelujoči s pohodništvom, tekom in kolesarjem zbirajo kilometre in potem preko Facebooka in Instagrama  ter na naslov Zveze društev diabetikov Slovenije pošiljajo podatke o opravljenih aktivnostih.  Izbrali so dvanajst pohodniških poti, ki so razporejen po vsej Sloveniji.  Niso zahtevne in so primerne tudi za starejše bolnike s sladkorno boleznijo in družine z otroki. Med izbranimi je tudi lahka in nezahtevna pot  Društva diabetikov Jesenice. Poimenovali so jo Lambergova pot in poteka  od Begunj mimo gradu Kamen do Gostišča v  Dragi.

Janko Rabič