• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Jubilejni koncert Moškega pevskega zbora DUJ, 25. 11. 2016

Moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice praznuje letos že 55 let neprekinjenega delovanja. Z namenom, da proslavijo visoki jubilej z vsemi ljubitelji zborovske glasbe in z vsemi, ki radi prisluhnejo domači pesmi, so v Kolpernu na Jesenicah pripravil v petek, 25. novembra koncert slovenskih pesmi. Nabito polna dvorana je prisluhnila občutenemu in ubranemu petju izkušenih pevcev. S svojimi glasovi so pričarali lepoto minulih let, nočno vasovanje pri dekletu, lepoto mladih deklet, veselo vigred, večer na vasi, mogočnost Triglava in ljubezen do domovine. Dokazali so, da znajo zapeti tako narodne kot tudi umetne domače pesmi.  Svojo ljubezen do slovenske pesmi so prenesli na vse poslušalce in ni jih bilo malo, ki so šepetaje peli skupaj s pevci. Koncert je bil resnično vrhunski pevski dogodek.

Slavnostni govornik je bil Boris Bregant, predsednik DU Jesenice. Koncerta so se udeležili mnogi ugledni gosti in so pevcem v pozdravnih govorih zaželeli še veliko uspešnih koncertov in mnogo pevskih let. V imenu Občine Jesenice je zbor pozdravila podžupanja Vera Pintar, v imenu Pokrajinske zveze društva upokojencev je zbor pozdravil predsednik PZDU Zdravko Malnar.

Celoten koncert je z izbranimi besedami in verzi povezovala Darka Rebolj.

Kot gosti so na koncertu nastopili mešani pevski zbor »Odmev« iz Kranjske Gore in  folklorna skupina »Juliana« iz Hrušice. S svojimi nastopi so navdušili gledalce in dopolnili slavnostno vzdušje koncerta.

Ob jubileju je kar 16 pevcev prejelo Galusove značke, ki jih podeljuje javni sklad za kulturne dejavnosti. Med njimi jih je osem prejelo častno Galusovo značko, kar pomeni, da pojejo že več kot 30  let.  France Jelenc poje v zboru skoraj od njegove ustanovitve, poje že 49 let, skupaj pa je nabral že 72 pevskih let.  Vsi pevci imajo za seboj že 467 pevskih let ali v povprečju vsak 31 let. Priznanja sta jim podelila: Andrej Černe, predsednik sveta območne izpostave JSKD in predstavnik Zveze kulturnih društev Jesenice ter Petra Ravnihar, vodja območne izpostave JSKD. Celotnemu zboru sta za visoki jubilej in njegovo ustvarjalnost podelila še Jubilejno priznanje Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Tudi zborovodkinja Mira Mesarič je praznovala svoj jubilej, saj vodi zbor skupaj že 20 let. Vsi pevci so veseli, da jo imajo, saj je zanje veliko več kot samo zborovodkinja. To govori tudi pesem, ki jo je Vlado Oblak spesnil prav samo za njo.

NAŠI MIRI MESARIČ

Od 1982 si naš zbor sedem let vodila.

Leta 2002 si se spet k nam vrnila.

Ob torkih se redno srečujemo,

si pevsko znanje dopolnjujemo.

Ti igraš klavir, mi damo glas,

precej zares, malo za špas.

Prvi, drugi, bas, tenor,

vaje so včasih tudi napor.

Koliko znanja, truda, trme, besa,

da spraviš melodijo nam v ušesa.

Potem pa rečeš: “No, pesem smo prebrali,

še dva meseca vaj, pa jo boste znali.”

Po koncertu so pevci pogostili goste in obiskovalce s skromno zakusko in jih povezali v prijeten klepet. Vsi skupaj so zapeli še nekaj pesmi ob spremljavi harmonike preden so se  odpravili v temno noč. Koncert bo vsem ostal še dolgo v lepem spominu.

Na spletni strani You Tube si lahko ogledate posnetke nekaj pesmi, ki jih je Moški pevski zbor Društva upokojencev Jesenice  zapel na svojem jubilejnem koncertu:

1. E. Ulaga: NAŠA PESEM
2. O. Dev: NEKOČ V STARIH ČASIH
3. P. Kernjak: VUŠTNEJŠA JA NI
4. A. Švab: LUŠTNA
5. R. Gobec: TAM NA VRTU
6. J. Verbič: VASOVALEC
7. A. Groebning: KRAŠKA PESMICA
8. R. Bardorfer: VEČER NA VASI
9. P. Jereb: MOJ DEKLIČ
10. J. Aljaž: TRIGLAV MOJ DOM
11. G. Ipavec: SLOVENEC SEM

Za poslušanje pesmi kliknite na naslov pesmi.

Napisal: Stane Arh                      Slikali: Andrej Maver, Luka Vujičić, Stane Arh