• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Osnovna pravila prve pomoči s temeljni postopki oživljanja in defibrilacije, 25.3. 2013

Že kar nekaj časa smo načrtovali predavanje o prvi pomoči in postopkih oživljanja. Zato smo hvaležni Kseniji Noč, dipl. med. sestri, instruktorici temeljnih postopkov oživljanja, da se je našemu vabilu odzvala. Pričakovali smo veliko več slušateljev. Predavanje je bilo namenjeno predvsem pohodnikom in kolesarjem ter ostalim športnikom. Prav ti so izpostavljeni poškodbam in obolenjem, ki smo jih obravnavali na predavanju. Žalosti nas, da kljub naporom, ponuditi tako pomembna znanja o prvi pomoči,  ni bilo odziva, kot smo ga pričakovali in želeli.  Vsebina predavanja je bila aktualna, zanimiva, zelo  koristna in uporabna. Predavateljica se je zelo potrudila podati vsebine kratko, jedrnato ter razumljivo laikom. Pripravila je veliko slikovnega gradiva. Prisotni so bili s prikazanim zelo zadovoljni.

Predavateljici se ob tej priliki iskreno zahvaljujemo za pripravljenost sodelovanja, naše člane pa pozivamo k večji zainteresiranosti za tovrstne dogodke.

Predavanje je zajemalo naslednje vsebine:

 • Predstavitevi ukrepov, če naletimo na nezavestnega ali poškodovanega. Vrstni red teh ukrepov je namreč zelo pomemben in velikokrat odloča ali bomo uspešno pristopili k reševanju le-teh. Pomembno je, da obdržimo mirno glavo in da se postopka reševanja lotimo hitro, trezno, premišljeno. Velikokrat je prav od prvih reakcij prisotnih, odvisna nadaljnja usoda ponesrečenca ali bolnika.

Predstavljena so nam bila tudi  teoretična znanja  osnovnih postopkov oživljanja in  defibrilacije. (praktični prikaz je sledil ob zaključku predavanja).

 • Zadušitve s tujki in ukrepi ( Heimlichov manever – prijem)
 • Znaki srčne kapi in ukrepi ( Aspirin)
 • Možganska kap in ukrepi  Ob tem je še posebej poudarila, kako pomembno je beleženje časa pojavljanja posameznih bolezenskih znakov.
 • Poškodbe: –   krvavitve ( ustavljanje hudih krvavitev –  digitalna kompresija, kompresijska obveza )

–  Zvini, zlomi ( RICE –  Rest-počitek, imobilizacija, led, povijanje, dvig)  NE JESTI, NE PITI!

 • Opekline:    – hlajenje ( ne premrzla tekoča voda, pol ure), sterilno pokrijemo
 • Omrzline:   – sprostimo tesna  mesta oblačila, slečemo, segrevamo v mlačni vodi, osušimo,  pokrijemo z gazo.
 • Podhladitev:- blaga, zmerna, huda ( umik na toplo, topla suha oblačila, topli napitki, toplotni ovoj, zaščitna folija – le-to naj bi imeli vedno v nahrbtniku)

 

 • Vročinski udar:  nezmožnost  telesa, da oddaja odvečno toploto ( ohlajevanje, hladen senčen prostor, ga slečemo, hladimo).  V nahrbtniku naj bi imeli instant led v vrečki ( se kupi v lekarni)

Ob zaključku  predavanja nam je bil predstavljen praktični prikaz oživljanja in defibrilacije.

Še posebej nas je predavateljica opozorila na vrstni red ukrepov pri oživljanju, saj je le-ta  še kako pomemben pri končni  uspešnosti postopka.(ugotovitev odzivnosti,  klic na  pomoč, sprostitev dihalne poti,  če ne diha ali je dihanje nenormalno – klic na 112 in takoj začeti z masažo srca – 30 pritiskov na prsni koš, nato 2 vpiha). Če želimo, da je masaža srca uspešna mora potekati hitro (približno 100 pritiskov v minuti ) in pritisniti je treba kar močno, tako da se prsni koš upogne za 4-5 cm.  

Po praktičnem prikazu predavateljice je vsak udeleženec  (formirani smo bili v skupine po 3) to tudi sam izvedel. Ugotovili smo, da je postopek oživljanja kar utrujajoč. Zato je zaželjeno, da se med oživljanjem osebe menjajo. Seveda, če je to možno. Postopek oživljanja in defibrilacije smo večkrat ponovili. Pomembno je namreč, da se pridobi pravi občutek ritma in načina izvajanja.

Upamo in želimo, da bomo s tem zapisom vse opozorili, kako pomembno je, da vsa ta znanja obvladamo in  jih tudi znamo uporabiti, ko je to potrebno. Kaj hitro se lahko zgodi, da se najdemo v vlogi laičnega reševalca in s svojim znanjem lahko bistveno pripomoremo k rešitvi življenja. In če tega  znanja nimamo, je to lahko usodno za ponesrečenca ali bolnika.   

  Zapisala: Sonja Ravnik