• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. februarja 2023Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m)
  • 13. februarja 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. februarja 2023 18:00Pustovanje s plesom v maskah
  • 20. februarja 2023 17:00Marko Mugerli: Elektrojeklarstvo na Jesenicah.
  • 23. februarja 2023Gabrovo (603 m) – Lubnik (1025 m)
  • 3. marca 2023 17:00Zbor članov DU Jesenice
  • 7. marca 2023 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 13. marca 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

Srečanja z znanimi ljudmi iz našega okolija, 12.12. 2011

Gosti voditeljice srečanj, Albine Seršen, so bili bivši župani: Franc Brelih, Jakob Medja, Božidar Brudar, Boris Janez Bregant. Vsak je po svoje zaznamoval svoj čas županovanja in za seboj pustil sledi v dobro vsem Jeseničanom. Med njimi ni bilo politikov in ne družboslovcev. Znanje in izkušnje so si nabirali v naravoslovnih vedah in v tehniki, kjer se rešujejo samo konkretni problemi na podlagi potrjenih dejstev. Naravoslovne metode dela so ohranili tudi v času županovanja, zato so bili v svojem mandatu uspešni. Vsi so potrdili, da so se v času županovanja veliko naučili in pridobili mnogo koristnih izkušenj za nadaljnje delo in aktivnosti.  Hvaležni so volivcem, da so jim zaupali zahtevno in odgovorno nalogo, kot je biti župan.

FRANC BRELIH (župan 1982 – 1986) je bil vsestransko aktiven celo življenje. Železarna Jesenice je  še imela 6500 delavcev in so zato praktično vsi občinski plani temeljili na razvoju Železarne. V njegovem mandatu je bila dokončana obnova gledališča Tone Čufar. Pobratili so se z nemškim mestom Nagold. Jesenice, Trbiž in Beljak so združili sile in naj bi skupaj organizirali olimpijske igre. Odlična ideja je žal propadla zaradi sprememb, ki so se dogodile v Evropi.

JAKOB MEDJA (župan 1986 – 1990) je bil in je še vedno po srcu Bohinjec. Ob delu se je izobrazil za metalurškega inženirja. V Železarni je bil zadolžen za kvaliteto izdelkov. V času njegovega županovanja se je položaj Železarne začel slabšati in nezaposlenost na Jesenicah je začela naraščati (4% leta 1987). Z odločnostjo in vztrajnostjo so dosegli, da je hkrati s Karavanškim cestnim predorom bila zgrajena tudi cestna povezava Hrušica – Žirovnica. S tem so se izognili prometnemu infarktu v samem središču Jesenic. Jesenice so se pridružile pobudi za sodelovanje vseh alpskih dežel na turističnem področju v okviru Delovne skupnosti alpskih mest. Obetajoči projekt je ugasnil, ko bi morali začeti izvajati konkretne naloge.

BOŽIDAR BRUDAR (župan 1990 – 1998) je eden redkih županov z doktoratom. Po poučevanju fizike je v Železarni delal v raziskovalnem oddelku. Bil je eden prvih v svetu, ki je matematično modeliral tehnološke procese v metalurgiji in ugotavljal napake v jeklenih palicah z neporušitvenimi elektromagnetnimi metodami. Je avtor nekaj tehničnih izboljšav in konstruktor patentnih naprav, ki so jih uporabljali v Železarni. Za svoje delo je prejel dvakrat nagrado Sklada Borisa Kidriča. V letih  1990 do 1994 je bil predsednik Skupščine občine Jesenice. Takrat je potekala osamosvojitvena vojna. Velik problem so bili vlaki z nevarnimi odpadki, ki so kar nekaj mesecev stali na jeseniških tirih. Na Mali Mežakli so je dogradilo odlagališče komunalnih odpadkov. Odcepila se je Kranjska Gora. Železarna je imela velike probleme s prodajo svojih izdelkov. Pri delu ga je zelo motila prevelika birokracija.

BORIS JANEZ BREGANT (župan 1998 – 2006)  je kot strojni inženir delal v Železarni Jesenice in bil celo njen direktor. Študij si je plačal sam. Bil je kar sedemkrat v mladinski delovni brigadi. V življenju je z veseljem opravljal vsako delo, tudi župansko. Županovanje je sprejel kot življenjski izziv. Brezposelnost na Jesenicah je bila ob nastopu mantata že 22 %.  V naslednjih letih so jo z načrtnim delovanjem  in z veliko pomočjo prve slovenske vlade uspeli znižati, tako da je ob zaključku mandata padla pod slovensko povprečje, na 4,7 %.  Železarna se je organizacijsko preoblikovala. Višek delavcev v Železarni in drugih podjetjih so reševali skozi socialne programe. Izgradnja nove jeklarne na Belem polju je zagotovila obstanek železarstva na Jesenicah.  Odobren je bil prvi projekt Phare za prometno ureditev Jesenic in sanacijo Stare Save. S tem projektom so se Jesenice začele načrtno preoblikovati v sodobno mesto, ki naj bi bilo prijazno za njegove prebivalce.

Vsi župani so si ustvarili družino. Pogosto so jih dolžnosti odtrgale od lepih doživetij v krogu svojih domačih.

Pogovor z župani je z izbranimi pesmimi popestrila mlada pevka Anja Blatnik.

Napisal: Stane Arh      Foto: Stane Arh