• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 24. maja 2024 17:00OKROGLA MIZA: O pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
  • 27. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
  • 10. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 12. junija 2024 14:30Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 17. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
  AEC v1.0.4

10. rokodelske delavnice, Delfin Izola

V času od 11. do 15. decembra 2023 je Komisija za tehnično kulturo pri ZDUS izvedla že desete rokodelske delavnice. Na enotedenskem srečanju se je zbralo 150 parov pridnih in ustvarjalnih rok iz 73 društev upokojencev iz vseh PZDU-jev, 56 udeležencev se je prvič udeležilo teh delavnic. Rokodelske delavnice Delfin so se med članstvom uveljavile kot pomemben projekt s področja ohranjanja rokodelskega znanja in veščin, katerega cilj je spodbujati starejše k ustvarjalnosti in opozarjati institucije o pomembnosti in vlogi starejših pri negovanju tradicij domače in umetne obrti, ki vse bolj tonejo v pozabo. S krožki ročnih del in delavnicami pomembno prispevamo k samozaupanju in aktivnemu staranju vseh nas, hkrati pa neopazno krepimo svoje kognitivne sposobnosti.

Organiziranih je bilo 12. delavnic za mentorice in mentorje, ki so jih vodili mojstri: LEPO PISANJE –  Irena Senčar, CVETLIČNI ARANŽMA – Margareta Atelšek, MOJA PUNČKA – Ema Gregorčič, SOBNI COPATI – Marija Golob, SKODELICA S PODSTAVKOM – Danica Prezelj, KOŠARA IZ LESKOVIH VITER – Ivan Kropivnik, PREDPRAŽNIK IZ LIČJA – Jelka Zajc, VEZENE VOŠČILNICE – Katjuša Rabzelj, KULINARIKA – Mara Podržaj, ZELIŠČARSTVO – Jožica Smole Peterka, FOTOGRAFSKA DELAVNICA – Viljem Šetar, BOŽIČNE VOŠČILNICE – Milena Dimec (izvedena so bile tri delavnice v prvih razredih na OŠ Vojke Šmuc). Za spremljevalce sta bili organizirani delavnici: ČUDOVITA FIZIKA – Stane Arh in družabna igra ŠTRBUNK – Slavko Škof.

Rokodelskih delavnic sta se iz Jesenic udeležili: Tatjana Srpčič (DU Jesenice) in Sonja Kos (DU Javornik – Koroška Bela). Pripravili sta tudi predstavitveno razstavo svojih izdelkov. Z delavnicami sta bili zelo zadovoljni in veliko sta se naučili. Letos se nameravata ponovno prijaviti in upata, da bosta izbrani. Delavnic se je že šestič udeležil Stane Arh kot mojster in vodja delavnice. Udeležence je navduševal z zanimivimi fizikalnimi poskusi.

Delavnice so vključevale tudi spremljevalni program: izobraževalni, kulturni, športni, zabavni, ples, … Probleme rokodelstva in novo zakonodajo smo obravnavali na okrogli mizi.  O delavnicah so pisali informacijski mediji, obiskali so nas visoki politiki in vodstvo ZDUSa. Mi pa smo se imeli čudovito, saj smo se družili tako ob delu kot v prostem času.

Napisal in slikal: Stane Arh