Zdrava prehrana vsebuje vse snovi, ki jih telo potrebuje za življenje in delo. Tako je začela svoje predavanje predavateljica Stella Pintar, dms. Nezdravo prehranjevanje in neurejen ritem obrokov prispevata dolgoročno k nastanku kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, debelost, sladkorna bolezen itd.
Uživanje hrane naj bo razporejeno čez cel dan. Dan začnimo z zdravim zajtrkom. Obroki naj bodo pestri po sestavi in barvi hrane, a ne preobilni. Debelost ima velik vpliv na naše zdravje in počutje. Hrane ne kupujemo na zalogo in za vsak primer. Ne nasedajte trgovskim zvijačam in akcijam. Pozorni bodite na sestavo živil in na označbe. Kupujte sezonska živila in po možnosti lokalna, ker so brez konzervansov in dozorijo na polju. Za dolg transport morajo biti živila posebej zaščitena in obdelana. Žita naj bodo polnozrnata zaradi vlaknin. Priporočajo se različni oreščki, ne pa praženi in slani kikiriki. Koristno je napraviti seznam pred nakupom, da kupimo le to, kar potrebujemo.
Pri hranjenju pazimo, da ne jemo preveč slanih in sladkih jedi, pijemo čim manj gaziranih pijač in alkohola, izogibamo se mastni hrani, cvrtju in pretirano zapečenim jedem. Med priporočene postopke priprave hrane štejemo: kuhanje, dušenje, pečenje in kuhanje s paro ali mikrovalovno pečjo. Pri temperaturi 180 stopinjah začno olja razpadati in tvorijo rakotvorne snovi.
Za toplotno obdelavo hrane so primerne predvsem emajlirane in steklene posode, ker ne reagirajo z jedmi. Aluminijaste posode in folije reagirajo s slanimi in kislimi snovmi, zato aluminij prehaja v naše telo. Teflonski premazi pri višjih temperaturah razpadejo na strupene snovi.
Čez dan ne smemo pozabiti piti tekočine, najbolje vodo ali čaj, vsaj 1,5 litra na dan. Redno naj bi bili telesno aktivni: hoja, trening za moč, ravnotežje, držo, prožnost.
Pa to ni vse, kar nam je svetovala predavateljica. Dobili smo veliko koristnih nasvetov in novih spoznanj, ki nam bodo prinesla lepše življenje. Za odlično in koristno predavanje se predavateljici Stelli Pintar zahvaljujemo. Škoda, da se predavanja ni udeležilo več naših članov.
Napisal in slikal: Stane Arh