• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

128. družabno srečanje, Leopold Bizalj, 8. 5. 2023

Srečanje se je začelo s proslavo ob Dnevu Evrope, 9. maj in Dnevom upora proti okupatorju, 27. april. Po uvodni besedi Janka Rabiča je zapel Moški pevski zbor DUJ pod vodstvom Petra Novaka nekaj pesmi, tudi partizanske pesmi in pesmi upora.

Gostitelj Janko Rabič je gostil Leopolda Bizalj iz Hrušice. Po rodu je Jeseničan. Po dvajsetih letih v Železarni se je leta 1996 podal med privatnike z ustanovitvijo podjetja Bipos, posredovanje in trgovina na debelo. V začetku je bilo zelo težko, veliko dela, a malo zaslužka. Zadihal je šele, ko je začel prodajati barve na debelo, predvsem industriji. Prve barve je prodal Elanu, a šele po mnogih testiranjih in prilagajanjih.

Je veteran vojne za Slovenijo. Ena izmed njegovih nalog je bila zapreti pot tankom proti Jesenicam. Bilo je živčno zelo napeto, ko so se gledali preko cevi.  K sreči ni počilo, nihče ni izgubil živcev, zato ni bilo žrtev. Dobro se zaveda, koliko so ljudje vložili za samostojno Slovenijo, a danes države ne znamo ceniti, ne skrbimo za enotnost in za njeno prihodnost. Mladina praktično nič ne ve o dogodkih med osamosvajanjem Slovenije. Boli ga, ker mladi ne spoštujejo državnih simbolov. Sam vedno reagira, če na tekmovanjih obesijo napačno zastavo, ki ni slovenska. Leopold Bizalj je član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska in od leta 2004 vodi Občinsko odbor Jesenice. Zveza veteranov vojne za Slovenijo s svojim delom ohranja spomin na dogodke v obdobju osamosvajanja Slovenije.

Svoj prosti čas namenja hokeju, točneje, mlajšim jeseniškim hokejistom. Prostovoljno dela kot gospodar, ki skrbi za zavarovanje, zdravniške preglede in vse, kar je potrebno za uspešne treninge in tekmovanja hokejskega podmladka. Na Jesenicah imamo največ hokejskega podmladka v Sloveniji. V Hokejski zvezi Slovenije trenutno opravlja delo tehničnega vodje mladih reprezentantov U18.

Dejaven je bil tudi v KS Hrušica. Kot upokojenec ima dela več kot preje, ko je bil v službi. Kar začne, mora tudi izpeljati. Polovičarstva si ne dovoli. Obljubil je, da se bo včlanil v DUJ, takoj ko bo imel več časa, ker želi biti aktiven član.

V letu 2022 je osvojil Španov vrh 371 krat in je rekorder v osvajanju Španovega vrha za leto 2022. V štirih letih, kolikor traja akcija, je bil na Španovem vrhu več kot 1200 krat. Za pohode ga je navdušila njegova zdravnica doktor Odar, ki mu je priporočila več gibanja, vsaj toliko, da bo moker po hrbtu.

Za svoje delo in aktivne dejavnosti je v letu 2023 Leopold Bizalj prejel plaketo Občine Jesenice, za kar smo mu vsi prisotni čestitali.

Napisal in slikal: Stane Arh