• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

125. Družabno srečanje, Olga Prezelj, 9. 1. 2023

Voditeljica srečanja, Albina Seršen, je gostila Olgo Prezelj, ki jo Jeseničani poznajo kot odlično vzgojiteljico v Vrtcu Julke Pibernik. Njeni prvi otroci, ki so ji bili zaupani leta 1959, so danes stari že preko 60 let. Bilo je 28 otrok v skupini. Ni malo Jeseničanov, ki jim je bila skozi leta službovanja druga mamica in imajo lepe spomine na njo. Marsikdo jo ustavi na ulici in se skupaj spominjata teh preteklih časov. Otroci so v vrtcu dobivali le malico, kosila so začeli deliti šele, ko je začela delovati kuhinja v novo zgrajeni sosednji osnovni šoli. Učnih pripomočkov je bilo malo, zato so morale vzgojiteljice veliko risati in izdelovati didaktična sredstva. Za pripoved pravljice je narisala vsaj 10 sličic, z njimi je popestrila otrokom pripovedovanje, da so lažje sledili pravljici. Med seboj so si vzgojiteljice veliko pomagale in sodelovale, saj je bilo to vsem v korist. Med seboj so se tako povezale, da se še danes, kot upokojenke, srečujejo enkrat na mesec, običajno v kateri gostilni v Žirovnici. V službo je hodila z veseljem, to je bil njen drugi dom.

Vrtec so po vojni odprli v Klinarjevi vili, ki je bil direktor železarne. V njej je nekaj časa živel tudi zdravnik Branšteter. Bila je zelo lepa zgradba s čudovitim podom. Pri prenovi so pod zgradbo odkrili jamo, ki je smrdela po benzinu, na podstrešju pa zazidan prostor z živili in tudi puško, konzervirano in zavito v usnje.

Olga je rojena Jeseničanka in zaljubljena v Jesenice. Njej Jesenice niso bile nikoli grde, tudi v času rdečega prahu ne. Vedno je bila optimist in je gledala na svet z lepe, prijazne strani. Rada je hodila z možem v hribe in tekla na smučeh. Zelo je vesela, da sta si sinova ustvarila svoji družini, da ima dobri snahi in pridne vnuke.  Njeni vnuki in vnukinje nizajo uspeh za uspehom in vedo, da uspehi pridejo le s trdim delom. Ali ste vedeli, da je bila njena vnukinja pred letom dni  zlata maturantka?

V Društvo upokojencev Jesenice se je Olga vključila že pred tridesetimi leti. Z društvom je sodelovala tudi preje, saj so njeni otroci z vrtca večkrat nastopali na društvenih prireditvah. Takoj se je vključila v krožek ročnih del, čeprav je ročna dela takrat le slabo obvladala. Prijateljice so jo marsikaj naučile, nekaj znanja pa je pridobila na izobraževanjih. Kmalu je postala vodja krožka in skupaj so članice izdelale čudovite izdelke in z njimi razveseljevale obdarjevance. Delale so nogavice za gasilce, copatke za novorojence, prte, voščilnice, narcise, itd.  Sedaj je samo še članica krožka, ker je vodenje uspešno predala mlajši in pridni Mirjani Planinčič.

V družabnem srečanju z znanimi ljudmi je sodelovalo veliko obiskovalcev in med vsemi se je pretakala energija povezanosti. Ni se nam mudilo domov in smo se po koncu zadržali še v prijateljskem pogovoru. Takih srečanj z veliko poslušalcev si še želimo. Srečanju  je dodatno veljavo in pomen dodal župan Peter Bohinec s svojo prisotnostjo in pozornim poslušanjem pogovoru. Na koncu je obdaril s skromnim novoletnim darilcem voditeljico Albino Seršen in gostjo Olgo Prezelj. Piko na i je dodal naš predsednik Stevo Ščavničar.

Napisal in slikal: Stane Arh