• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Sredstva za sofinanciranje programov upokojenskih društev

Občinski svet bo na tej četrtkovi seji (23. junij 2022) obravnaval Amandma k predlogu rebalansa proračuna občine Jesenice za leto 2022; če bo potrjen, bo s sorazmerno majhnimi sredstvi bistveno izboljšana možnost aktivnega življenja upokojencev, ki predstavljajo eno od ranljivejših družbenih skupin, še posebej v luči grozečega dviga življenjskih stroškov. Pogoji dela društev upokojencev Jesenice ter Javornik-Koroška Bela bodo s tem amadmajem izenačeni s pogoji dela društev upokojencev v ostalih občinah Zgornje Gorenjske, ki imajo sredstva za sofinanciranje njihovih programov že vključena v svoje proračune.

Dobro delovanje društev upokojencev je vsekakor v javnem interesu, ker zaradi pomembnega prispevka k zvišanju kvalitete življenja starejših občanov tudi razbremenjuje občinski proračun.  To je lepo razvidno iz obsega sredstev, ki ga za pomoč na domu in sofinanciranju oskrbe v domovih starejših občanov ter po drugi strani za sofinanciranje programov društev upokojencev porabijo občine našega območja: v šestih občinah Zgornje Gorenjske porabijo za sofinanciranje oskrbe starejših letno povprečno 72 € na prebivalca, starejšega od 65 let, in ob tem sofinancirajo delovanje društev s povprečno 5 € na prebivalca 65+; v naši občini, v kateri neposrednih sredstev za delo društev upokojencev denarja ne namenjamo, pa strošek oskrbe znaša 113 €, torej kar 52% več; to je veliko, saj na leto porabimo za ta namen dobrih pol milijona €.

Ker je očitno, da je sprejetje Amandmaja k predlogu rebalansa proračuna občine Jesenice za leto 2022 v javnem interesu in v korist Jeseničanov, ne samo upokojencev, vas prosimo, da nas podprete v naših prizadevanjih. Veseli bomo, če širite vest o predlaganem Amandmaju med svoje prijatelje, tudi če niso člani društva upokojencev. Zelo nam je mar za vse jeseniške upokojence.

DU Jesenice in DU Javornik-Koroška Bela