• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Janez Komel je častni občan Jesenic za leto 2022

ČASTNI OBČAN OBČINE JESENICE JE POSTAL JANEZ PAVEL KOMEL

 

Članicam in članom Društva upokojencev Jesenice in zainteresirani javnosti sporočamo, da je našemu članu Janezu Pavlu Komelu v letu 2022 podeljeno najvišje občinsko priznanje ČASTNI OBČAN OBČINE JESENICE.

Na 23. seji Občinskega sveta občine Jesenice, ki je bila 3. 2. 2022, je Občinski svet potrdil predlog za podelitev naziva »častni občan« občine Jesenice Janezu Pavlu Komelu. Predlog za podelitev tega naziva je vložila naša članica Nevenka Rajhman ob podpori in so-pobudi našega društva.

 

Utemeljitev predloga:

Janez Pavel Komel se je rodil 8.1.1941 na Jesenicah, kjer je tudi obiskoval osnovno in srednjo šolo,  naziv metalurškega inženirja pa je pridobil na metalurški fakulteti Univerze v Ljubljani.

Prvo zaposlitev je našel v Železarni Jesenice, kjer je v skoraj 25-ih letih opravljal različne delovne naloge; od asistenta na RO, obratovodja v Žičarni, nato vodja TOZD-a, zaposlitev v železarni pa je zaključil na mestu vodje marketinga Železarne Jesenice. Svoje sposobnosti je preizkusil tudi v tujini; petnajst let, vse do upokojitve, je delal trgovski potnik v avstrijskem  podjetju Eisenwagner.

Njegovo delo v Železarni Jesenice je zaznamovala visoka strokovnost; za dosežke na področju inovacij pa je dvakrat, v letih 1976 in 1981, dobil priznanje inovatorja leta.

Poleg strokovnosti, organizacijskih in vodstvenih sposobnosti pa Janeza Pavla Komela odlikuje še lastnost, ki daje močan pečat njegovemu življenju od najranejše mladosti pa vse do danes: nesebično, prostovoljsko delo. Že v zgodnjih mladih letih je sodeloval pri čiščenju ruševin, ostalih po 2. svetovni vojni ter v mladinskih delovnih brigadah. Vseskozi je bil tudi družbeno angažiran: aktiven je bil v Zvezi študentov na metalurški fakulteti, v času dela v ŽJ je bil predsednik sindikata, član DS Železarne Jesenice in predsednik Društva metalurških inženirjev in tehnikov v obdobju med letoma 1976 – 1982. Njegova prizadevanja so bila pomembna tudi v lokalni skupnosti (bil je predsednik KS Podmežakla v mandatih 1976 – 1984, član Izvršnega sveta OJ v mandatu od 1986 – 1990)  ter na republiški ravni, saj je bil v istem obdobju tudi član Odbora za gospodarstvo v republiški skupščini RS.

Za aktivno delo v Železarni Jesenice, v KS Podmežakla in stanovski organizaciji, Društvu metalurških inženirjev in tehnikov,  je l. 1981 prejel plaketo občine Jesenice.

Po upokojitvi se je v celoti posvetil prostovoljskemu delu. Leta 2004 j v DU prevzel funkcijo predsednika športne komisije, ki jo je vodil do leta 2012, v letu 2005 pa je pričel z vodenjem sekcije za pohodništvo, ki ima preko 80 aktivnih članov.  Pohodov (v tem času jih je organiziral 265) se zaradi odlične organizacije udeležujejo tudi upokojenci sosednjih občin.

Preko meje, v sosednji Šentjakob, pa tudi po njegovi zaslugi segajo aktivnosti sekcije kegljačev, saj že 15 let aktivno sodeluje pri organizaciji srečanj upokojencev –  kegljačev občine Jesenice in občine Šentjakob v Rožu, ki sicer poteka že 40  let (1980 – 2020), dvakrat letno.

Njegova nesebična požrtvovalnost pa se posebej izkazuje z delom v humanitarnem projektu DU Jesenice » Starejši za starejše«,  v sklopu katerega vsi sodelujoči letno opravijo več kot sto ur prostovoljnega dela;  Janez Pavel Komel je tu edini predstavnik moškega spola.

V času delovanja v DU je prejel plaketo župana občine Jesenice, ter veliko plaketo ZDUS (2020), za svoje vsebinsko humanitarno delo in  materialno pomoč pa sta bila s soprogo Marjanco l. 2015 po izboru bralcev revije Naša žena proglašena za dobrotnika leta v Sloveniji.

Dolgoletno delovanje v korist lokalne skupnosti, odlična organizacija rekreativne dejavnosti starejših občanov, in požrtvovalna humanitarna dejavnost utemeljujejo naziv častnega občana občine Jesenice.

 

Nevenka Rajhman