• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Digitalni boni 2022, 6. 8. 2022

Končno je Služba vlade za digitalno preobrazbo v torek, 2. 8. 2022 objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme.  Izbrali so 19 izvajalcev. Seznam si lahko ogledate TUKAJ.

Za Gorenjsko so izvajalci trije: Ljudska univerza Radovljica, Ljudska univerza Škofja Loka in B&B Kranj. Jeseniško občino ne pokriva nihče.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur. Udeležba na tem izobraževanju je pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22 (vrednost 150 EUR), ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Po mojih podatkih je večina mest za izobraževanje že zapolnjena.

Naj vam v tolažbo povem svoje mnenje o digitalnih bonih :

Digitalni boni so velik “nateg” celotnega slovenskega naroda “bebaste” administracije in samozadovoljne vlade. Za digitalno opismenjevanje potrebujemo stalno izobraževanje, ne pa nekaj malo denarja, s katerim si lahko kupiš le tipkovnico, slušalke, ali miško in morda še ekran slabše kakovosti (to so množično kupovali naši otroci, ki se še izobražujejo in so zato dobili avtomatsko pravico do digitalnega bona 2022 v vrednosti 150 EUR). Za uporabno in kolikor toliko kvalitetno potrebno računalniško opremo, moraš dodati iz svoje denarnice vsaj še trikrat več.

Le malo upokojencev resnično potrebuje računalniško opremo. Upokojenci potrebujemo pametni telefon (tega ne morete kupiti z digitalnimi boni) in znanje (izobraževanje), da lahko uporabljamo koristne aplikacije. Za digitalno izobraževanje upokojencev (pa ne za pametni telefon) so “pametnjakoviči” v vladi odobrili le 5000 mest (toliko je rezerviranih digitalnih bonov za upokojence), nas upokojencev pa je skoraj 600 000. Le 1 % upokojencev bo imelo to srečo, da jim bo vlada izročila digitalni bon. In kdo so ti srečneži? Med njimi je večina tistih, ki računalništvo že obvladajo, saj morajo biti med prvimi prijavljenimi in morajo znati hitro poiskati pravo informacijo. Še en zgrešen strel vlade! Upokojenci bomo ostali še naprej digitalno nepismeni. Administracija je zgrešila tudi v kalkulacijah: v manj kot treh mesecih (september in oktober in november) naj bi opravili 500 dvanajst urnih tečajev (10 tečajnikov je veliko za enega učitelja). Potrebujejo okoli 40 polno zaposlenih učiteljev v 19 organizacijah. Teh pa primanjkuje še za redno izobraževanje.

Strel mimo tarče je tudi v zaslužku. Naše milijone bomo zapravili za tujo opremo, ki jo mnogi niti ne potrebujejo. Zapravljamo denar.

V našem društvu bomo že konec avgusta nadaljevali z digitalnim krožkom in prosili za pomoč pri izobraževanju Simbiozo. Ne potrebujemo vladnih digitalnih bonov, potrebujemo znanje za naše varnejše in prijetnejše življenje.

Zavod Simboza sporoča, da na razpisu ni bil izbran in da bo zato “po pravni poti poiskal ustrezni mehanizem”, poroča Siol. Simbioza je sicer prejemnica nagrade Evropskega parlamenta za digitalno opismenjevanje starejših.

Napisal našim upokojencem v vednost: Stane Arh

ODMEVI NA PISANJE

Reakcija Božene Ronner

Pozdravljeni,
Sem na tekočem s to lumparijo.
Že od takrat, ko je bilo v javnosti objavljeno, da bo tudi za nas poskrbljeno, je sledil šok mesec in pol nazaj, in to, da bo za nas “stare” na voljo le 5000 bonov.  Opismenjevanja sem se nameravala udeležiti,  četudi v znanju s tega področja z lahkoto premagam marsikaterega mladinca, uradnika, pa še koga.
Naivno sem načrtovala nakup boljšega tiskalnika.
Torej, na Jesenicah smo starejši bili, smo in očitno še vedno bomo odrinjeni pri marsikateri akciji, vključevanju v napredek in še bi lahko naštevala.
Naša ljudska univerza je veliko več korakov pred ostalima univerzama, pa smo opleli.
Sprašujem se, kaj storiti, komu se pritožiti in na koga nasloviti informacijo, da smo Jeseniški upokojenci odrinjeni pri želji po izobraževanju.
Lp
Božena

Reakcija Ivanke Zupančič

Pozdravljeni!

Uvedba digitalnih bonov jasno kaže na odnos prejšnje vlade do nas  državljanov Slovenije in popolno nepoznavanje potreb prebivalcev, vse v cilju nabiranja političnih točk.

Zakon je »mladincem«, ne glede na socialni položaj,  omogočal  da so nabavljali ali  drugače povedano, zapravljali  za  ne nujno potrebne digitalne pripomočke in s tem omogočali posamezni trgovcem bogatenje na račun davkoplačevalcev.

Da ne govorim o nas upokojencih; način je popolnoma diskriminatoren (samo za 5000) in skrajno podcenjujoč  (obvezni tečaji-zopet podpiranje posameznih izobraževalnih institucij) kot da še računamo z abak tablicami.

Tu bi moral ZDUS ostro nastopiti proti takim ukrepom in zahtevati, da se tudi ta odločitev prejšnje vlade razveljavi.  Seveda je sedaj že prepozno pa vendar bi morali opozoriti, da se z nami upokojenci tako ne dela.

Pri izbiri izvajalcev pa je razvidno, da zgornja Gorenjska od Radovljice naprej  nima nobenih možnosti vključevanja v izobraževanje. Odločevalci niso samo nesposobni, tudi zemljepisa Slovenije ne poznajo!!!

In mi z našim prostovoljskim delom in odrekanjem podpiramo take NORCE.

Pa lep pozdrav!

Ivanka

Reakcija ZDUS:

Objavljeno na ZDUS  FB strani:

Digitalni boni še vedno povzročajo hudo kri.
Delimo objavo Društva upokojencev Jesenice in sporočamo:
ZDUS je že januarja 2022 podal pripombe vladi na Zakon o digitalni vključenosti v katerem smo opozarjali na diskriminacijo starejših in onemogočanje dostopa do digitalnih znanj za vse starosti (ne le do 74 leta) in do vseh nivojev znanja, ne le osnovnega.
Naše pripombe niso bile sprejete.
ZDUS nadaljuje in je v stiku z novo vlado, da bodo potrebe starejših od 65 let oziroma upokojencev ustrezno naslovljene in urejene.
ZDUS se zavzema za:
1. Digitalna znanja in veščine: Dostop do izobraževanj za digitalna znanja in veščine (uporaba pametnega telefona, tablice, spleta), za vse upokojence:
a. Ne glede na stopnje predznanja
b. Po celotni Sloveniji (»digitalna znanja v vsak kotiček Slovenije«)
2. E-storitve: Izobraževanja za aktualna znanja in veščine za e-upravo, e-zdravje, e-bančništvo, ipd, da jih starejši lahko samostojno opravljajo (npr. v ruralnih področjih kjer ni banke, pošte ipd)
3. Nakup naprav: Starejšim omogočiti subvencioniran nakup naprav (pametni telefon, tablica, računalnik).
4. Prostovoljstvo: Podpirati in subvencionirati digitalna usposabljanja starejših, da bodo postali izobraževalci vrstnikov (po vzoru nagrajenega socialnovarstvenega programa Starejši-za-Starejše)
5. Vseživljenjsko učenje: Vključitev vseh starejših (upokojencev), v brezplačno vseživljenjsko učenje, brez omejevanja zgornje meje starosti.
6. Podpora vlade pobudam ZDUSa (»Nič o nas, brez nas.«)