• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Dan DU Jesenice, 5. avgust 2022

V petek, 5. avgusta 2022 smo v Domu DUJ za Dan DU Jesenice priredili tradicionalni piknik s kulturnim programom, športnimi tekmovanji, srečelovom in druženjem. Dan je bil vroč, zato smo odprli obnovljeno tendo, in uživali v njeni senci. Našemu povabilu so se odzvali: Miha Rezar, podžupan Občine Jesenice, Marjan Veber, predsednik DU Javornik – Koroška Bela, Izidor Podgornik, predsednik DU Dovje – Mojstrana.

Pred uradnim začetkom, že ob 15 uri, smo pričeli s športnimi tekmovanji: nihajna krogla in balinčkanje (za moške je zmanjkalo časa). Igralna plošča za pikado se nam je uprla in ni hotela delovati po naših željah, zato je tekmovanje v pikadu letos odpadlo.

Kratkemu in odličnemu uvodnemu govoru našega predsednika Steva Ščavničarja je sledila predstavitev še neuradnega kandidata za novega predsednika države Ivana Berlota – Taubija. S svojo predstavitvijo, predvsem pa obljubami, nas je prepričal, zato smo vsi podpisali njegovo kandidaturo. Tudi volili ga bomo, saj nam je obljubil nov dom društva upokojencev na Jesenicah in to kar v štirih nadstropjih. V njem naj bi bila dvorana za druženje, novo kegljišče, bar, plesišče, pevska soba, … Obljubil nam je nov pokrit bazen in še letnega. Zagotovil nam je nove kolesarske steze in varno vožnjo po Jesenicah. Obljubil nam je …

Ker nas ni pogostil z volilnim golažem, je naše društvo častilo vsakega udeleženca z eno pijačo, pečena reberca in krompirjevo solato pa je bilo potrebno plačati po ceniku.

Za srečelov smo nabrali preko 200 dobitkov. Polovico nam jih je ostalo ne podeljenih. Upokojenci ne zaupajo več sreči, verjamejo samo svojemu delu. To se je pokazalo tudi pri ugibanju, koliko denarja je v lončenem prašičku. Bil je poln kovancev in težak kar 6 kg. Le malo ljudi se je odločilo in vplačalo 1 EUR za ugibanje. Niso niti izkoristili prilike, da bi večkrat ugibali in si s tem povečali verjetnost za pravilno številko. Za 1 EUR si lahko zadel 105,05 EUR, kolikor je bila vrednost kovancev v prašičku, kar pomeni, da si lahko hitro vložek povečal za 100 krat. Življenje je upokojence naučilo, da igre na srečo prinašajo le izgubo, zato ne igrajo lota, športnih napovedi, …

Okoli 18 ure nas je obiskala nevihta z debelimi dežnimi kapljami. Namenila se je le k nam na obisk, ker v vsej ostali Sloveniji ni deževalo, niti ne na Hrušici in ne v Podmežakli, za Javornik pa ne vem. Hiteli smo pospravljati in se seliti v notranje prostore. Žal nam je pregnala več kot polovico udeležencev piknika. Ostali smo vztrajali in se zabavali do konca. Ostalo nam je še toliko energije, da smo na koncu vse pospravili in zapustili naš dom čist in lep.

Preživeli smo lep in prijeten dan v dobri družbi. Obžalujemo samo, da se nam mnogi naši člani niso pridružili, kljub dobremu obveščanju.

Napisal in slikal: Stane Arh

 

POZABLJENA OČALA

20220807_094743