• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Predavanje: S kolesom po Sloveniji, 24. 1. 2022

Peti val epidemije nas je s svojim obsegom prisilil, da predavanje izvedemo po ZOOMu, prvič za nas. S strokovno pomočjo deklet iz LUJ in veliko potrpežljivostjo predavatelja Toneta Kosa je predavanje uspelo v celoti. Zaradi tehničnih težav strežnika pri firmi Relive smo posnetke poti lahko predvajali šele na koncu predavanja in ne med predavanjem, kot si je zamislil predavatelj.  Morda je to bilo celo bolje, ker je predavanje teklo tekoče, brez prekinitev, in na koncu smo celotno pot ponovili z zapisom Relive.

Predavatelj Tone Kos že nekaj let v skupini kolesari po Evropi. V letu 2020 je že pripravljeno in organizirano kolesarjenje po Franciji odpadlo zaradi epidemije, v letu 2021 pa so se izognili težavam in se dogovorili za kolesarjenje po Sloveniji. Celotno pot so razdelili na 12 etap in si vnaprej zagotovili postanke in prenočišče. Organizacijsko je bil to zahteven podvig. Na pot se je podalo 14 kolesarjev, le redki med njimi so imeli že električno kolo. Šofer spremljevalnega kombija se je moral odpovedati kolesarjenju. Kombi je vozil še prikolico za kolesa in hrano za kolesarje.

Na pot so se podali 1. septembra 2021. Začeli so v Kranju in se prvi dan peljali skozi Kranjsko Goro, preko Predila do Bovca, kjer so prespali. Celotna pot je vodila skozi kraje: KranjBovecBranikBercePodpreskaMetlika Brežice PtujMoravske TopliceBenediktRibnica na PohorjuLuče – Kranj (v naštetih krajih so prenočevali). Njena dolžina je bila 976 km, ki so jo na kolesu prevozili v približno 59 urah. Dnevno so vozili okoli 5 ur na dan (na kolesu) in niso hiteli. Povprečna hitrost vožnje je bila 16,8 km/h  (postanki niso upoštevani). Želeli so uživati, zato so si vzeli čas za oglede in tudi za klepet ob hrani in pijači.  Skupni vzpon je bil 13 885 višinskih metrov, kar ni malo. Vozili so veliko po stranskih poteh, da so se izognili avtomobilom. Ugotovili so, da imamo zelo malo kolesarskih poti. Na tem področju nas čaka še veliko načrtovanj, gradenj in investiranja.

Zaključek: Slovenija je lepa. Vredno si jo je ogledati. Ogled s kolesom je naporen, a zabaven, še posebno v dobri družbi. Prve tri dni je tudi boleč, ker te boli zadnja plat, kasneje si jo že utrdiš.

Napisal: Stane Arh               Slikal: Tone Kos