• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Žiri (478 m) – Mrzli vrh (987 m), 5. 5. 2022

Naš pohod smo pričeli v “Starih Žireh” na križišču za Idrijo in Logatec. Pri nekoč lovski pristavi Freisinških škofov, kasneje “Stari šoli” in sedaj muzeju, smo izvedeli nekaj osnovnih podatkov o Žireh.
Skozi zaselek Tabor smo krenili po poti Rapalske meje proti Breznici pri Žireh (755 m). Prav kmalu smo srečali tudi prvi rapalski mejni kamen. Breznica je gručasta vas, ki je bila med obema vojnoma pod Italijo in je bila del italijanske obrambne linije Alpski zid.

Pot smo nadaljevali preko nekdanje motokros proge proti Loncmanovi sivki (987 m). Na okoli 830 m se nam je odprl že prelep pogled na Škofjeloško hribovje in Kamniško Savinjske Alpe. Ob poti smo videli tudi domačijo “pr Corn”, kjer je POP tv snemal prve tri sezone Kmetije.

Po približno 10 min. hoje smo prispeli na Loncmanovo sivko, od koder se ob idealni vidljivosti odpre prekrasen razgled čez “pol Slovenije”. Proti zahodu se vidi Krn, Rombon in ostalo Tolminsko pogorje.
Prozi severu so bohotijo Julijci s Triglavom in Karavanke. Pred njimi so bohinjsko-baške gore od Vogla do Črne prsti, ki se naprej podaljšajo proti Soriški planini in Ratitovcu. Še bliže je Cerkljansko in Škofjeloško hribovje s Poreznom, Črnim vrhom nad Cerknim ter Blegošem. Proti severo vzhodu vidimo Kamniško Savinjske Alpe:  Storžič, Grintavec, Krvavec, Veliko planino in ostale vrhove.  Pod Krvavcem se vidi tudi na letališče Brnik. Proti vzhodu se odpre pogled na žirovsko kotlino, na Žirovski vrh in na Polhograjske dolomite. Ob odlični vidljivosti, se vidi tudi Zasavsko hribovje s Kumom. Še bolj vzhodno se vidita  Ljubljanski vrh in Krim. Proti jugu in jugozahodu  se v daljavi dviga Snežnik, bliže je Javornik, Črni vrh nad Idrijo in Golaki.

Po poti malo dalje naprej smo opazili razvaline italijanske financarske kasarne, na kar nas je opozorila informacijska tabla ob poti.  Kar kmalu smo prišli do koče na Mrzlk, ki jo upravlja PD Žiri (971 m). Čeprav izven delovnega urnika, sta nas sprejela in postregla predsednik PD Žiri in žena, za kar jima najlepša hvala. Malo pred kočo se nahaja velik mejni kamen, ki je označeval mejni prehod.
Po daljšem počitku in okrepčilu smo se odpravili nazaj v dolino. Po strmejši poti smo šli mimo arheološke točke “LUKAČ”, po Jarčji dolini proti Ledinici mimo cerkve sv. Ane v Žiri. Pri avtobusu so nas lepo pogostili trije naši slavljenci.
Po okrepčilu smo si šli ogledat še razstavo čipk, ki jo vsako leto pripravijo članice Klekljarskega društva “Cvetke”. Razkazala nam jo je predsednica društva. Nad razstavljenimi izdelki smo bili vsi zelo navdušeni, predvsem naše “mladinke”.

Še par zanimivosti:
Škofja loka: loška ozemlja leta 973 cesar Oton II dodeli Freisinškemu škofu Abrahamu v fevd. Kot trg je prvič omenjena 1248, kot mesto pa 1274 leta. Leta 2017 so Poljanci po okoli 40 letih pruzadevanj dočakali obvoznico.

Poljanska dolina : dolina razdeli hribovje proti vzhodu na Polhograjske dolomite in proti zahodu na Škofjeloško hribovje.
cerkev sv. Volbenk nad Logom – bili posneti kadri za film Cvetje v jeseni
Visoko – tam je Tavčarjev dvorec
Poljane – od tod so slikarji Šubic
Gorenja vas- v bližini je bil rudnik urana
Hotavlje – je sedež podjetja Marmor
ŽIRI: pred okoli 20 000 leti je bilo tam jezero. Ime kraja naj bi izviralo od bukovega žira. Prva omemba kraja leta 1291 pod Freisinško upravo. Predstavljajo tromejo med tremi pokrajinami: Gorenjska, Primorska, Notranjska ali osrednja Slovenija. Med vojnama je bilo mejno področje z obrambnima linijama: na zahodno stran alpski zid, na vzhodu Rupnikova linija. Žiri so poznane po tovarni čevljev Alpina in čipkah. Ostala podjetja: Etiketa, Kladivar (sedaj Poclain hidraulic), Mesarstvo Oblak, KGZ Žiri in še več podjetij in obrtnikov.
šport: judo, nord center-skoki,
cerkev sv. Martina z dvema zvonikoma v višino 52 m in velikimi orglami.
V Žireh rojeni: Leopold Suhadolčan, Anton Jobst, več slikarjev, ….
Od l. 1994 so Žiri občina z cca 5000 prebivalci.

Napisal: Metod Slabe              Slikala: Metod Slabe in Damjana Pavlin