• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Radovljica – Fuxova brv – Lesce, 1. 12. 2022

No, pa ga imamo, novega vodjo naše pohodne skupine. Rajko Tušek je prevzel to nalogo in jo že prvič dobro izpeljal ( petica ).

Da nas ne bi že takoj prestrašil je izbral prijetno relacijo, ki smo jo sicer  že prehodili, ampak je v vsakem letnem času drugačna, vedno pa zanimiva, Naravoslovno učno pot v Radovljici.

Že zjutraj smo pohodniki popestrili dogajanje na vlaku Jesenice – Ljubljana, izstopili v Radovljici in krenili po načrtovani poti. Vreme ni bilo najboljše za pohod, a se nas je zbralo več kot trideset. Uspeli smo se prešteti kljub nenehnemu gibanju »zagnanih«  Vandrovcev.

Mimo rafting centra smo prispeli do Fuxove brvi, kjer se nahaja tudi informativna tabla o pobudniku za izdelavo te brvi. To je bil pravnik Riko Fux, sicer doma iz Bele Krajine. Zagotovil je tudi finančna sredstva. Brv je bila zgrajena že okoli l. 1825, bila je to najkrajša povezava med Radovljici in Kamno Gorico. Kamna Gorica je bila v sredini 19. stoletja pomembno letovišče na Gorenjskem.

Ob poti spoznavamo naravno in kulturno dediščino Lipniške doline, s pomočjo informacijskih tabel se seznanimo z zgodovino dogajanja v okolici. S Pustega gradu vidimo, kako je imela gosposka pregled nad dogajanjem v dolini. Na slikah ki jih je Branko Krivec priložil na Relive Vandrovci si lahko ogledate fotografije in potek poti.

Med potjo prispemo tudi do križišča, od koder lahko krenemo proti Kamni Gorici, Globokem ali nadaljujemo proti Galeriji, kjer je opisano rastišče cvetja v okolici.

Učna pot se sicer zaključi pri Zadružnem domu Lancovo, mi pa smo šli preko sotočja Save proti Šobcu in ob poti naleteli na simpatičen, mini živalski vrt. Pri Šobcu se nismo ustavljali, šli smo mimo novega naselja v Lescah, kjer domuje nekaj naših znanih športnikov in res, okolica ni prepoznavna kot se je spomnimo iz mladosti, ko smo šli z vlakom do Lesc in s skromno malico na kopanje  na »Šobc«.

Zaključili smo zgodaj, naredili dobro gužvo na avtobusu in nedvomno tudi vozniku avtobusa popestrili dan.

Četrtek, 15. decembra pa v smeri Krnice, seveda z ustrezno zimsko opremo!

Slika poti  Naredili smo 18000 korakov in 12 km.

Celotno pot si lahko ogledate TUKAJ.

Zapisala: Nevenka Rajhman

Relive: Branko Krivec