• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Ladjice iz papirja za dober namen

Obvestilo

V DU Jesenice smo se odločili, da se pridružimo akciji, ki jo vodi društvo Up-ornik Maribor. Nosilec akcije v našem društvu je sekcija za ročna dela. Ko se bo epidemija umirila, se bomo vsaj enkrat na teden (predviden je torek od 16 do 17.30 ure) dobili v prostorih DUJ in skupaj izdelovali papirnate ladjice. Upamo, da se nam boste pridružili v veseli in družabni druščini. Do objave srečanja pa lahko ladjice izdelujete sami doma z družino, tudi ob gledanju TV ali poslušanju radija.

Epidemija se umirja, zato se lahko tudi družimo. Prvo srečanje za izdelavo papirnatih ladjic načrtujemo za 14. marec 2022 ob 16 uri v prostorih DU Jesenice. Naučili vas bomo izdelovati različne modele. Trenutno znamo narediti 9 različnih ladjic.

Najbolj enostavna je ladjica z zgibanjem papirja, kot smo se učili še v osnovni šoli. Če ste pozabili postopek, se ga lahko naučite TUKAJ. Uporabite stare reklame in odpaden papir, ker je pomembno število ladjic in ne njihova lepota. Lahko pa izdelate posebej ladjico, ki jo okrasite in posebej oblikujete, da jo pošljemo za razstavno okrasitev na zaključku akcije. Tudi naše prostore bomo okrasili z lepimi ladjicami. Dovoljeno je tudi, da ladjico izrežete iz papirja in jo okrasite, pobarvate, lahko jo tudi zlepite. Naj vaša domišljija prosto in ustvarjalno deluje.

Načrtujemo narediti skupno 6 000 ladjic, za vsakega upokojenca na Jesenicah po eno, kar pomeni, da naj bi povprečno vsak naš član naredil po 7 ladjic.  6 000 ladjic je le en promil od 6 000 000, kolikor je cilj akcije, in kolikor je bilo žrtev v drugi svetovni vojni. Naš delež je sicer majhen, a nismo sami. Ladjice izdeluje že veliko društev upokojencev, šole in druge skupnosti. Ali veste, da so jih na sedež Up-ornik prejeli do konca februarja že dva milijona in pol, a to še ni polovica načrtovanih!

Narejene ladjice prinesite na sedež Društva upokojencev Jesenice v času uradnih ur. V spisek bomo zabeležili, koliko ladjic ste prinesli. Povežimo se v skupni akciji, ker le povezani smo močni.

Na društvu smo zbrali že preko 5 000 papirnatih ladjic.

———————————————————————————-

Komisija za tehnično kulturo ZDUS se pridružuje humanitarni akciji Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor in Društva Up-ornik Maribor v projektu Šest milijonov ladjic za drugačno otroštvo s katerim zbirajo sredstva za najbolj ranljive skupine naše družbe.

Pred osmimi leti so začeli s tem projektom z namenom, da se poklonijo žrtvam genocida v 2. svetovni vojni in so takrat zbrali 2 milijona ladjic iz papirja. Letos nadaljujejo začeto delo s ciljem, da za vsako izgubljeno življenje (6 milijonov) se naredi ladjica iz odpadnega papirja in s tem povezujejo vse ljudi, ki jim ni vseeno in da se žrtve ne pozabijo. Čas nas opozarja, da je svet postal velika rana, ki jo lahko pomagamo celiti s svojo človečnostjo.

Tudi v Komisiji za tehnično kulturo ZDUS vabimo vse upokojence in upokojenke, da se vključite v ta humanitarni projekt in v svojih okoljih – družinah, sekcijah, društvih izdelate najmanj eno ladjico iz papirja. Izdelovanje ladjic pa je tudi, da obudimo spomin, ko smo take in podobne izdelke naredili v šolah v okviru tehničnega pouka ali pa v različnih interesnih dejavnostih in smo na to že pozabili.

Organizator bo zaključenem zbiranju pripravil umetniško postavitev in na zaključno prireditev bo povabil tudi avtorje ladjic.

Denar, ki ga bo organizator dobil z odpadnim papirjem, bodo preko društva UP-ornik Maribor namenili najranljivejšim skupinam naše družbe med katerimi je tudi veliko upokojenk in upokojencev.

Ladjice lahko pošljete na naslov

SEŠG Maribor, Trg Borisa Kidriča 3, 2000 Maribor

ali osebno dostavite na isti naslov (pustite jih pri dežurnem dijaku v avli šole).

Ladjice bodo zbirali do 9. maja 2022

Naša komisija bo to akcijo vključila tudi v vse prireditve, ki jih bo v tem obdobju organizirala na področju tehnične kulture.

Naredimo vsak vsaj najmanj eno ladjico in jo pošljimo pobudniku projekta.

Predsednik KTK ZDUS

Branko Suhadolnik l.r.