• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

120. Družabno srečanje, Peter Bohinec, 13. 6. 2022

Voditeljici družabnih srečanj, Albini Seršen, je končno uspelo pripeljati Petra Bohinca na DU Jesenice in se pogovoriti z njim. Kar trikrat smo morali prestaviti srečanje z njim, predvsem zaradi epidemije.

Peter Bohinec je od leta 2020 predsednik hokejskega kluba HDD Sij Acroni Jesenice. S svojim vodenjem kluba nadaljuje 73 letno tradicijo jeseniškega hokeja in zagotavlja njegov nadaljnji razvoj in uspehe moštva. Uspel je zagotoviti finančna sredstva in tudi združiti obe moštvi, HDD Sij Acroni Jesenice in HD Hidria Jesenice, pod eno streho. Zagotavlja, da mladim in kvalitetnim hokejistom ne bo več potrebno več služiti kruh v tujini, ker bodo zagotovili dobre pogoje za njihov razvoj na Jesenicah.

Peter Bohinec je pravi Jeseničan, z dušo in srcem, čeprav ga je poklicna pot vseskozi vodila po tujih krajih. Po končani osnovni in srednji šoli na Jesenicah se je vpisal na Fakulteto za zdravstvo. Že v tretjem letniku je postal asistent pri Likarju na katedri za mikrobiologijo. V Ameriki je končal specializacijo iz epidemiologije in se zaposlil kot mikrobiolog. Po terorističnem napadu 11. septembra 2001 so morali vsi prebivalci iz tretjih držav zapustiti Ameriko. Zaposlil se je v kliničnem centru v Ljubljani. Z Andrejem Trampužem sta ugotovila vzrok za številne okužbe po operacijah, a namesto priznanja jih je direktor Rode odpustil. Nekaj časa je delal pri Zoranu Jankoviču, nato na raznih ministrstvih. Na ministrstvu za zdravje, kjer je delal sedem let, je uspel izboljšati razmere v mreži za urgentno medicino (nove urgence na Jesenicah, Brežice, Izola, …). S študijem si je pridobil naziv magister, sedaj končuje doktorat na temo: odziv organizma na kemične poškodbe.

Priznava, da je ambiciozen. Brez ambicij ni rezultatov. Vodilo do uspehov mu je transparentnost in poštenost. Delavska družina zelo težko zagotovi denar za študij in brez ambicij ne bi nikoli uspel in tudi ne sestra Monika Bohinec, ki je z garaškim delom in močno voljo uspela postati znana operna pevka v dunajski državni operi.

Veseli smo bili pogovora z našim gostom, ki je brez prekrivanja prikazal svoje delovanje in prikazal rešitve za določene probleme. S svojim širokim znanjem, odločnostjo, samozavestjo in pogledom na prihodnost nas je vse navdušil. Upamo, da bo še večkrat prišel v DU Jesenice.

Napisal in slikal: Stane Arh