• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Golte (Alpski vrt – 1359 m) _ Smrekovec (1577 m), 23. 9. 2021

Četrtek, 23. september 2021 nas je pot vodila v Šaleško dolino, nekatere  do Doma na Smrekovcu  na višini 1377 m, nekateri pa smo šli še tistih 200 m višinske razlike do res dobrega razgledišča na vrhu tega edinega ugaslega vulkana v Sloveniji.

Čudovit jasen dan, modro nebo, prelepa okolica, vse naj naj, pa  nam vlažna gozdna tla pokvarijo dan! Jesen je, tla v senčnih poteh so vlažna in drsna in na polovici poti proti Smrekovcu je naši pohodnici Anici zdrsnilo. Pohoda je bilo zanjo konec, z rešilcem so jo odpeljali v bolnišnico Celje.  Sreča v nesreči je bila, da se je to zgodilo tik nad gozdno cesto, do koder je rešilec prispel hitro. Med Vandrovci imamo tudi zdravstvene delavce, ki so vešči pravilne oskrbe poškodb. Odlično so ji imobilizirali poškodovano nogo s prvo pomočjo, ki jo nosijo vedno s seboj na pohode. Pohod smo nadaljevali  in nekako v dveh urah  prispeli do  Doma na Smrekovcu, na robu planine Roma, to je južno pobočje Smrekovca.

Prvo kočo je tu zgradila Šaleška podružnica SPD Šoštanj v l. 1933, leta 1942 v mesecu avgustu so jo partizani požgali, po vojni pa  je PD Črna na Koroškem prevzelo pogorišče in l. 1951 so odprli nov planinski dom. L. 1957 so na bližnjem potoku Krumpahu zgradili lastno elektrarno, l. 1977 so Dom temeljito obnovili in v l. 1983 priključili na električni daljnovod iz Šoštanja. Odprto imajo od začetka maja do konca oktobra. Razgled od koče je omejen, zato je nujno iti na vrh Smrekovca. Vidi se Bele vode, Velenje, Šoštanj – tega ne zgrešimo že zaradi TEŠ, Paški Kozjak, gričevje proti Panonski nižini, na jugovzhodu Gora Oljka, Savinjska dolina, Posavsko hribovje z Mrzlico, kozjansko hribovje z Bohorjem, bližnje Golte, na desni Menina planina, Lepenarka in Veliki Rogac, lep razgled je tudi na Uršljo goro….Do Smrekovca vodi veliko poti iz raznih smeri. Po smernih tablah se vidi, da si delo delijo PD iz MDO Šaleške doline in PD Črna na Koroškem.

Smrekovec je 15 km dolgo pogorje predalpskega sveta in ima močno  »naravovarstveno noto«. Nahaja se v območju Nature 2000, zavarovan je kot geološki in botanični rezervat. Sam vulkan je bil aktiven v obdobjih terciarja, pred 23 milijoni let. Takrat je ležal pod morjem in je večkrat zaporedoma izbruhal vulkanski prah, pepel in lavo. Značilni kamenini sta andezit in andezitni tuf. Je tudi pomemben vodni vir. Za ohranitev Smrekovca in njegovih vrednot deluje Naravovarstvena zveza Smrekovec, ki je zelo aktivna in tudi uspešna. Zelo zanimivo oddajo o Smrekovcu  lahko poslušate TUKAJ.

Po dobri postrežbi pomočnika oskrbnika koče Ivana Vrhnjaka in dolgem počitku v Domu na Smrekovcu, smo se vrnili nazaj na izhodiščno točko na parkirišče ob Alpskem vrtu pri Mozirski koči na Golteh. Vozna pot je bila veliko lepša kot gozdna pot, po kateri smo hodili dopoldan, a zato tudi nekoliko daljša.

Po naročilu Anice smo se pogostili z dobrotami, ki jih je za Vandrovce pripravila za svoj rojstni dan. Obžalovali smo, da je ni bilo med nami, in ji želeli, da se ji noga dobro pozdravi in da bo še dolgo hodila z nami na pohode.
Naslednjič, v oktobru gremo na Primorsko, proti Ajdovščini… Pridružite se nam.

Zapisala: Nevenka Rajhman              Slike: Stane Arh