• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Jezerca (1499 m) – Krvavec (1853 m) – Zvoh (1999 m), 26. avgust 2021

Ja, kar učinkovito nadaljujemo plan pohodov v letošnjem letu; sicer je nekoliko prilagojen, a vendar vztrajamo.  Obiskujemo vrhove po bližnji Gorenjski, v tujino letos iz znanih razlogov ne hodimo.

Krvavec je poznan kot zimski smučarski center. Tudi poleti je zanimiv kot pohodni, turistični, rekreacijski in kolesarski kraj, kjer vsak najde nekaj zase, za družino…Njegovo lego pomaga od daleč določiti TV oddajnik, pozimi v belem, poleti v zelenem objemu narave. Tu čez potekajo kar tri urejene pohodne poti: SPP – slovenska planinska pot, Pot kurirjev in je izhodišče na cvetočo Kriško planino, planino Dolga njiva, planino Koren, planino Košutna, ki so vse pašne planine, in za vrh Kompotela.

V jutranji svežini smo iz avtobusa izstopili na planini Jezerca (1409 m ). Zavili smo na ozko gozdno stezo in nad nami smo že kmalu videli oddajnik; vendar do tja smo morali premagati kar nekaj višinskih metrov, okoli 700 se jih je nabralo. Hodili smo delno po markirani poti, nekaj po mehki travnati, nekaj po kamniti podlagi. Med potjo smo občudovali ciklame, ki so krasile okolico, in bodeče neže , ki so odprte napovedovale sončen dan. Kar nekaj še zaprtih gorskih rožic je ob poti čakalo na jutranje sonce.

Stolp nas je varal, da je Krvavec blizu, pa le ni bilo tako »izi«. Razdelili smo se na dve skupini. Lažja pot je vodila po manj strmih vzponih do planine Krvavec. Druga težja pot je vodila na vrh Krvavca in naprej do Zvoha. Bila je razgibana, malo gori, malo doli, pa spet malo gori.. Zahtevala je tudi previdnost zaradi spolzkih skal. Vsem ni bilo do vzpona na Zvoh, zato so malo počili pod njim in nas ostale počakali pri koči Kekec. Zvoh nudi čudovit razgled na Kalški greben in naprej na Kočno ter Storžič. Proti zahodu se kažejo Karavanke in Julijci z vso svojo veličino. Vrh smučišča ima 1971 m, sam vrh Zvoha pa naj bi bil visok 1999 m.

Zvoh imenujejo tudi kraljevski, imajo tudi nekaj škratovskih legend, škratovih merskih simbolov, skratka dogodivščine tudi za najmlajše. Nad znamenitim umetnim jezerom smo si privoščili počitek in malico ter se po spustu pridružili ostalim vandrovcem, ki so se že sončili na ležalnikih na Plaži pred kočo.

Še nekaj o samem Krvavcu, kar verjetno ne veste. Poleg oddajnika je tu še Plečnikova kapela. Krvavec se razvija v turistični kraj, zato je kar dosti zanimive turistične ponudbe, pa še utruditi se ni treba s hojo navzgor, če se nočeš, ker se pripelješ pač z žičnico ali avtom.

Imamo pa novost pri opisu poti: Brane nam z aplikacijo pohodne poti (Relive) omogoča še dodaten ogled poti, zanimivo in dobrodošlo. Brane, v imenu vseh, hvala. Pot si ogledaš tukaj.

Naslednjič gremo na Polhograjsko Grmado, se vidimo.

Zapisala: Nevenka Rajhman        Slikal: Metod Slabe, Branko Krivec

Pohodna pot, aplikacija: Branko Krivec