• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 24. maja 2024 17:00OKROGLA MIZA: O pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja
  • 27. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
  • 10. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 12. junija 2024 14:30Digitalni tečaj s Simbiozo
  • 17. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
  AEC v1.0.4

Rokodelske delavnice ZDUS, Izola, december 2021

Od 13. do 17. decembra so v hotelu Delfin v Izoli potekale že osme Rokodelske delavnice, Delfin 2021, ki jih je organizirala Komisija za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije. Namen teh delavnic je druženje rokodelk in rokodelcev iz vse Slovenije, prenos rokodelskega znanja in izkušenj na vrstnike, predvsem pa na mlade v svojih društvih in okolju, spodbujanje samozaupanja in aktivnega staranja starejših ter ohranjanje kulturne in tehniške dediščine.

Letošnjih delavnic se je udeležilo 133 upokojenk in upokojencev, med njimi 16 vodij in 70 mentoric in mentorjev. Program delavnic je bil okrnjen in delo ovirano zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije covida. Vsi smo bili veseli, da smo delavnice lahko izvedli brez večjih težav, saj smo delavnice v letu 2020 morali odpovedati zaradi protikoronskih ukrepov. Hotel so celo zaprli.

Pod vodstvom mojstrov so potekale naslednje delavnice: vezenje rišelje (Margareta Atelšek), risani motivi (Milena Dimec),  kvačkan dežnik (Marija Golob), polstena torba (Emi Gregorčič),  voščilnice (Vanja Jarc), zložljiv stolček (Franc Justin), kvačkana igrača (Irena Kožuh), različni okraski (Mojca Kraljič), kulinarika (Lili Mahne), nakit iz fimo mase (Marica Pilko), pletena kapa in rokavice (Darinka Prevorčnik), vezena obešanka (Rozi Strojan), digitalna fotografija (Viljem Šetar),  volneni copati (Danica Tisnikar), uporaba mobilnikov (Gorazd Garafol in Matjaž Oven iz podjetje Simbioza), papirnate ladjice (Stane Arh).

Video o rokodelskih delavnicah si lahko ogledate TUKAJ.

V spremljevalnem programu smo si ogledali upodobitev Jurčičeve Kozloske sodbe (Milena Dimec) in film o varnosti pešcev v CP. Navdušila nas je predstavitev rokodelskih aktivnosti zamejcev Slovenskega kulturno – prosvetnega društva Snežnik iz Lovrana, Hrvaška. Z modeli  ladij se je predstavila modelarska sekcija Andragoškega društva Morje iz Izole. Novo, zanimivo  igro  Štrbunk je predstavila skupina iz DU Velenje. S čudovitimi izdelki in rokodelci se je predstavila Zveza DU Mestne občine Koper. Vsak dan je potekal Kotiček za radovedne, kjer so sodelavci Simbioze odgovarjali na vprašanja informacijske tehnologije, reševali probleme udeležencev z mobilnimi telefoni in z računalniki.

Spremljajoče dejavnosti so predstavljene z VIDEOM.

Vse dni delavnic so izbrani udeleženci na razstavi prikazovali svoje izdelke, zadnji dan pa so udeleženci delavnic razstavili izdelke, ki so jih naredili na šestnajstih delavnicah. Svoje dekle, oblečeno v obleko iz kronskih zamaškov je razstavljal je tudi Franci Bizjak, član našega DU Jesenice. Dekle je pritegnilo veliko pozornosti in je popestrila dobro vzdušje na delavnicah.

Na delavnicah je Stane Arh, član DU Jesenice, prikazal izdelavo devetih različnih vrst papirnatih ladjic. Papirnate ladjice so nekateri udeleženci izdelovali tudi v prostem času in zvečer v sobah. Naredili smo skupaj 3840 papirnatih ladjic za humanitarno akcijo Ladjice iz papirja za dober namen, ki smo jih poslali že v Maribor.

Napisal: Stane Arh                Slikal: Janez Strojan