• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 17. junija 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 20. junija 2024Plave - Korada
  • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
  • 1. avgusta 2024 16:00Dan Društva upokojencev Jesenice– praznovanje s piknikom
  • 11. septembra 2024Izola
  • 16. septembra 2024 17:00Marko Rolc: Mehika, potopisno predavanje.
  • 27. septembra 2024 16:00Proslava Mednarodnega dneva starejših in srečanje z jubilanti DUJ
  • 8. oktobra 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  AEC v1.0.4

Koronavirus , 13. 3. 2020

Koronavirus covid-19 nam je vsem v nekaj dneh spremenil življenje. Opozorila informacijskih medijev vzemite resno. Za vse človeštvo je to nova bolezen, ki se je pojavila v začetku novembra 2019, zato nihče nima obrambe proti njej. Posledica je, da zboli vsak, ki se sreča s koronovirusom, tako se okužba hitro širi – eksponentno. Znaki obolenja se pokažejo šele po 5 dneh ali več, v tem času pa je človek že kužen in širi bolezen na druge. Mnogi, ki se počutijo danes zdrave, lahko že širijo koronavirus na druge ljudi.  Zato priporočajo samoizolacijo: lahko ste že bolni in ni pošteno, da okužujete druge; tudi vi ne boste srečni, če vam bo “zdravi” prijatelj pustil koronavirus. Zavedajte se, da je okuženih okoli 5 do 10 krat več, kot prikazuje uradna statistika. Tam so zajeti le bolniki, ki so jih testirali, a med nami je veliko ljudi, ki ne čutijo še bolezni in niso šli k zdravniku. Ti so najbolj nevarni za nas.

Starejši smo najbolj ogrožena skupina, zato je najbolje, da se ne srečamo s koronavirusom. Ostanimo doma in vsakega posameznika imejmo za prinašalca koronavirusa. Mogoče nam uspe, da ne bomo zboleli. Epidemiologi ocenjujejo, da bo okoli 70 % populacije zbolelo (najbolje naj bi jo odnesli na podeželju, kjer je gostota naseljenosti majhna). Mladi bodo preboleli, da večina še čutila ne bo, starejši pa bomo imeli resne posledice, lahko tudi umremo. Vsi ukrepi, ki so jih sprejeli so namenjeni temu, da bi se obolevanje raztegnilo na daljši čas: da ne bomo vsi zboleli skoraj istočasno, ker potem ne bo ljudi za nego. V daljšem času bodo bolni že ozdraveli in bodo lahko skrbeli za ostale bolnike. Pa tudi življenjsko pomembni aparati bodo lahko na razpolago večjemu številu bolnikov. V Italiji je obolevnost presegla zmožnosti aparatur, zato, po nepreverjenih podatkih, priklopijo na aspiratorje le ljudi, ki so mlajši od 65 let.

širjenje koronavirusa

Preprosto in strokovno je opisal širjenje koronavirusa in ukrepanje za omejitev širjenja dr. Alojz Ihan, imunolog. Kako se širi okužba je shematsko prikazano tukaj.

Kako ravnati, da se ne okužite s koronavirusom covid-19 in ne zbolite?

Z namenom, da zaščitimo vse naše člane pred koronavirusu, zapiramo Dom DU Jesenice in do preklica odpovedujemo vse dejavnosti društva: vse športne aktivnosti, pohodi, izleti, predavanja, razna srečanja, ročna dela, pevski zbor, sestanki, …  Ob uradnih urah bo dom odprt le za nujna dela in nujne informacije.

Pišete nam lahko tudi preko rubrike Pišite nam:

Za DUJ Stane Arh