• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Predavanje: Romunija, 13. januar 2020

Jeseni leta 2019 je naša članica Albina Sršen v devetih dneh prekrižarila Romunijo  v spremstvu nečaka Romana Turšiča in njegove sestre Romane. Domov so se vrnili s čudovitimi vtisi in samimi superlativi o Romuniji. Romunija je vredna turističnega obiska, z agencijo, še boljše pa samostojno.

Že prvi dan so morali spremeniti svoje predstave o Romuniji, da je revna in zanemarjena. Ceste so bile odlične, tudi v odročnih krajih asfaltirane. Pročelja hiš so bila lepa, priroda čista, polja obdelana, vsepovsod se je prenavljalo in gradilo. Še najbolj zanemarjeno je samo glavno mesto Bukarešta. S svojo arhitekturo, urejenostjo, prometom in množico ljudi je odbijajoča, zato so v njej preživeli le en dan. Več ni bilo vredno.

Preveč bi bilo pisanja, če bi povzel njihovo pripoved. Zato naj povem le turo: Temišvar (Timisoara) – Oradea – Satu Mare – Sapanta – Turda – Segesvar (Sighisora) – Brašov – Bukarešta – Constanca – Iasi.

Zahodni del Romunije je pripadal do konca 1. svetovne vojne Avstro – Ogrski, kar se spozna po arhitekturi in sami urejenosti. V tem predelu še danes živi madžarska manjšina.

V Sapanti so na pokopališču smešni nagrobniki, ki s svojo slikovitostjo privabljajo turiste s celega sveta.

V Turdi so kopali sol že v 8 stol.

V Segesvaru so se naselili nemški Križarji, ko so izgubili vojno v Libanonu. Še danes so tam na nagrobnikih nemški priimki.

Okoli 20 km iz Brasova stoji obnovljeni grad Bran (obnovila ga je kraljica Marija med obema vojnama) v katerem naj bi živel pred stoletji kruti graščak Drakula. Drakula je izmišljeni junak irskega pisatelja Bram Stokerja, ki sam nikoli ni bil v Romuniji, a je zgodbo (1897) postavil v grad Bran v Transilvaniji. Z junakom Drakulo je razvnel domišljijo bralcev in je tako postal začetnik nove zvrsti romanov.

Lepo je bilo ob morju in v delti Donave. V Iasiju, na meji z Moldavijo, so občudovali čudovito palačo kulture.

P1190270

Vrnili so izposojeni avto in se odpeljali z letalom nazaj v Slovenijo z lepimi spomini. Lepoto Romunije prikazujejo slike. Hrana in bivanje sta v Romuniji cenejša kot pri nas.

Napisal: Stane Arh                   Slikal: Roman Turšič