• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Stara Fužina (600 m) – Vogar (1054 m), 2. julij 2020

Po dobrih treh mesecih avtobusne karantene, zaradi virusa COV…, smo se drugega julija ponovno srečali »po starem« na avtobusu.  Zbralo se nas je 28, zato smo lahko  sedeli po novih pravilih. Vremenska napoved je letos zelo nepredvidljiva, ker manjkajo meteorološki podatki od letal. Napoved je obetala opoldanski dež, zato je naš vodja Janez A. izbral bližji cilj, Kosijev dom na Vogarju  v Fužinskih planinah. Na pot smo odšli zgodaj, prav zaradi pregovora, da ima v Bohinju dež ta mlade. Želeli smo prehiteti dež. Vendar v današnjih časih ne veljajo več ne vremenske napovedi in ne stari pregovori; kršijo jih nove podnebne razmere. Napovedanega dežja ni bilo.

Kosijev dom stoji na planini Vogar, na višini 1054 m, severno od Bohinjskega jezera. Leta 1961 je PD Železničar kupilo pastirski stan in zemljišče. Objekt so obnavljali do leta 1966 in ga ob 20-letnici društva poimenovali po Dragu Kosiju (1894 – 1968), zaslužnem članu društva. Dom so v preteklih letihše obnavljali in posodabljali.

Pot ni naporna, poteka pa skozi gozd in ni razgledna. Na poti se nahaja tudi spomenik padlim planincem,  železničarjem Jugoslavije, postavljen leta 1962. Z bližnjega roba ob koči je lepa  razgledna točka in vzletna steza za zmajarje. V bližini doma se nahaja še ena razgledna točka, ki jo krasi klopca s srčkom na naslonjalu.

Na obeh razglednih točkah je lep pogled na Bohinjsko dolino z jezerom. Proti vzhodu vidimo prostrano planoto Pokljuko, Uskovnico in Studor nad Staro Fužino, na južni strani pa venec Spodnjih Bohinjskih gora: Črno prst, Rodico, Vogel, Škrbino, Podrto goro, Mahavšček. Proti zahodu se  na severni strani Bohinjskega jezera vleče rob planote proti Pršivcu, zadaj nad zatrepom ob Savici vzhodna pobočja Komne. Z grebena nad  domom vidimo na severni strani tudi Triglav in sosednje vrhove. Od tod je možno opraviti številne ture in sprehode.

Obiskovalcev ni bilo veliko, postrežba prijazna in varnost zagotovljena. Dvanajstletna psička Tara prijazno kroži okoli, čeprav samo po treh tačkah. Tudi tigrasti muc je mirno počival med nami.

Ob povratku smo srečali pohodnike, ki so šele začenjali pot, ki smo jo mi že opravili.

Ja, še nekaj korona ni odnesla, rojstni dnevi so ostali!

Zapisala: Nevenka Rajhman                       Slikal: Metod Slabe