• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Soriška planina ( 1303 m ) – Lajnar ( 1549 m ), 8. oktober 2020

VANDROVEC (KA), MIGI, MIGI   PA  COVIDU 19  UIDI

Ukrepi za preprečitev širjenja korona virusa Covid 19 nam ne dovoljujejo organizirati društvene planinske pohode, zato vsi načrtovani pohodi do preklica odpadejo.

Mnogi naši pohodniki se zavedajo, da hoja v naravi krepi zdravje, pomirja dušo, življenje polepša, tudi ščiti pred okužbo s korona virusom, zato se pohodom ne bodo odpovedali. Odločili so se, da bodo kljub temu odšli na načrtovani pohod, in to v lastni režiji. Njihove poti so bile različne, a cilj je bil isti. Čestitke vsem za pogum in odločnost, da usmerjajo svoje življenje po svojih interesih in željah, da aktivno in odgovorno zgrabijo svojo usodo v svoje roke.

Namig Vandrovkam in Vandrovcem – tudi v tej, ponovno zaostreni zdravstveni situaciji je priporočeno. da se ne zapiramo v štiri stene. Pojdimo v naravo, lahko sami ali s svojimi bližnjimi, ni pa dovoljeno v večjih skupinah.

Soriška planina je preko Bohinjske Bistrice  dostopna z avtom in od tu se odpre mnogo možnosti pohajanja po bližnjih vrhovih v naravni lepoti tega dela Slovenije. Kar pet možnih »vrhov« imamo možnost osvojiti. Vseh pet ali samo enega , dva, tri… in prav vseeno je, kje in kako krožiš, vse je prepuščeno volji, času in kondiciji.

Pohajaš po bivši rapalski meji med Jugoslavijo in Italijo, kjer so z mnogimi rovi in zunanjimi obeležji vidni ostanki tistega časa. Običajno se pot začne z vzponom na Lajnar 1549m in če kreneš proti Možicu 1602 m si na najvišji točki teh obrobnih vrhov, pa tudi na najbolj razglednem vrhu. Pogled seže do bližnjega Drauha 1547 m, ob lepem vremenu z dobrim opazovanjem uzreš Bohinjsko in tudi Blejsko jezero, edino od tu lahko vidiš oba. Splača se potruditi, vzpon je nagrajen tudi z pogledom na Porezen, Črno prst, Triglav, Karavanke, Ratitovec in obenem obujaš spomine kaj vse smo v preteklosti  že obiskali skupaj. Na vrhu Možica je poleg obstoječega bunkerja tudi vpisna knjiga in žig. Vendar le-te v času Covida planinska društva umikajo v karanteno, do nadaljnega.

Lahko se povzpneš še do Slatnika in nekoliko oddalnejšega Šavnika, ki pa ga planinci koristijo za vzpone iz smeri Primorske oz. Baške grape. Sedaj ko imamo brezplačne karte za medkrajevni promet se lahko pelješ z vlakom  do Podbrda in po tej poti nazaj do Soriške planine ter do Boh. Bistrice z vlakom nazaj na Jesenice. Verjemite, Soriške planine se ne naveličaš. Tu je čudovit nov penzion in gostišče Lajnar, grajen iz kamna in lesa, krasno za porabit turistični bon. Tudi prijazni so, to tudi nekaj velja. V recepciji dobiš tudi informativne zloženke kjer pade še kakšna ideja.

Vrh Lajnarja  je tudi najvišja točka smučišča in letos ( 12. oktober 2020 )  je že bila krajša tura smučanja  opisana na internetu. Glede na snežne padavine pa je  snežna odeja sedaj še malo debelejša.

Če ne letos, pa drugo leto. Nič ni večno, tudi Covid ne bo.

Pa srečno in ostanite-mo zdravi!

Napisala: Nevenka Rajhman                                          Slikal: Metod Slabe