• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 1. marca 2024 16:00Zbor članov DU Jesenice
  • 5. marca 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 11. marca 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. marca 2024 17:00Sestavljanje zdravih obrokov - zdravstveno predavanje.
  • 26. marca 2024Izlet: Ljubljana, ogled operete Dežela smehljaja.
  • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
  • 17. aprila 2024Terme Dobrna
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

113. Družabno srečanje, Sonja Ravnik, 14. september 2020

Na 113. Družabnem srečanju z znanimi ljudmi iz domačega okolja je bila gostja letošnja (2020) dobitnica plakete Občine Jesenice Sonja Ravnik. Gostil jo je Janko Rabič.

Epidemija je marsikaterega člana odvrnila od udeležbe, pa tudi pri izvedbi srečanja smo upoštevali preventivne ukrepe. Povsem logično je, da smo pogovor začeli s koronavirusom. Sonja je potrdila, da so z razglasitvijo epidemije članice skupine Starejši za starejše prenehale obiskovati starejše člane in tudi sestankov ni bilo več. Začelo se je obdobje skrbi, depresije, osamelosti, malodušja. Članice so se zavezale, da so stike vzdrževale s starejšimi in med seboj preko telefonov.  Že kratek pogovor je koristil, če pa je bila potreba,  so tudi prinesle zdravila ali živila, a brez  fizičnega stika. Opozorila je, da ne smemo zganjati panike. Potrebno se je prilagoditi, upoštevati preventivne ukrepe in biti vztrajen. Žal je dostop do zdravnikov postal otežen, a z vztrajnostjo pridemo tudi do zdravnika.

Sonja Ravnik se je rodila v Ljubljani. Z dekretom so očeta poslali delat najprej v Radovljico, nato pa na Jesenice. Tako je osnovno šolo in gimnazijo dokončala na Jesenicah. Leta 1967 je diplomirala na Visoki šoli za zdravstvo v Ljubljani in se takoj zaposlila na socialnem zavodu. Na jeseniški zdravstveni šoli so jo prosili, če bi prišla k njim za učiteljico. Opravila je pedagoške in andragoške izpite in začela poučevati zdravstveni nego. V začetku je učila v okviru Gimnazije Jesenice, kasneje pa na Srednji šoli Jesenice vse do upokojitve. Veliko let je bila vodja aktiva učiteljic zdravstvene nege. Sodelovala je v delovnih skupinah Ministrstva za šolstvo pri pripravah učnih načrtov. Je soavtorica enega prvih priročnikov nege starejših na domu v Sloveniji.

Vedno je rada pomagala. Že kot študentka je sodelovala v raznih prostovoljnih in humanitarnih organizacijah. Mnogo let je bila aktivna pri Rdečem Križu in Slovenski filantropiji. Z organizacijo prostovoljnih meritev sladkorja v krvi  za dijakinje zdravstvene nege je prišla v stik z Društvom diabetikov Jesenice. Leta 2012 je postala podpredsednica društva, od leta 2016 pa uspešno vodi društvo. Vklučenih je preko 500 članov iz sedmih občin: Jesenice, Kranjska Gora, Žirovnica, Bled, Gorje, Bohinj in Radovljice. Največji delež v delovanju je namenjen preventivi, ker le s seznanjanjem s sladkorno boleznijo lahko preprečimo najtežje zaplete, katerih vzrok je sladkorna bolezen. Preje kot se začne zdraviti, bolj učinkovito je zdravljenje. Diabetes je v porastu in trenutno je obolelih okoli 7 % prebivalcev.

Pri DU Jesenice je po upokojitvi začela pri pohodnikih, nato je prevzela komisijo za zdravstvo in socialo. Trikrat na leto organizira v DUJ meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola. Že od vsega začetka aktivno sodeluje v projektu Starejši za starejše.

Za svoje delovanje je prejela že nekaj priznanj: Zlati znak zbornice zdravstvene nege (2003), postala je častni član Društva medicinskih sester (2019), Plaketo občine Jesenice (2020). Vesela je dobljenih priznanj, a brez sodelavcev bi ne bilo rezultatov. Uspehi so le rezultat skupinskega dela in sodelovanja.

Vedno ji je uspelo uskladiti poklicne obveznosti, prostovoljno delo, družinsko življenje in družabno življenje. Je srečna in zadovoljna. Živi na Jesenicah v hiši, kjer bivajo sedaj že štiri generacije. Vsak ima v hiši svoje obveznosti, da vse deluje, kot je potrebno.

Zapisal in slikal: Stane Arh