• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Predavanje: Sankt Peterburg, moje najlepše mesto, 18. 11. 2019

Predavateljica, Natalia Lapina, je Rusinja iz Urala, ki že nekaj let živi v Sloveniji. Slovenija ji je bila všeč že takoj, ko jo je prvič obiskala.  Naučila se je slovenščine in sedaj dela kot turistična vodnica rusko govorečih turistov po Sloveniji. Zase pravi, da je vodič detektiv in tako jo poznajo tudi turisti, ki prihajajo v Slovenijo.  Na podlagi zgodovinskih dejstev ali nekih obstoječih okoliščin si izmisli zgodbo, turisti kot igralci pa od namiga do namiga, ki jih vodijo po mestu, v vlogi detektiva spoznavajo znamenitosti in skušajo razplesti zgodbo – iščejo skriti denar, podajajo se po poteh ruske mafije, iščejo morilca in podobno. Njena ideja je novost za katero se zanimajo že tudi turistični vodiči iz drugih držav.

Na svojih potovanjih je spoznala kar veliko dežel, a za njo je še vedno Sankt Peterburg najlepše mesto. V njem je delala pet let kot detektivka in ga je spoznala v vseh njegovih odtenkih, tudi njegovo prikrito temno stran: kriminal, umori in posilstva. Svojo ljubezen do pet milijonskega mesta, ki leži na izlivu reke Neve v Finski zaliv, je izražala skozi besede in gibe svojega telesa. To je potrebno videti, ker se ne da opisati.

Mesto Sankt Peterburg je bilo ustanovljeno leta 1703 na ukaz Petra I. Velikega in že leta 1712 je prenesel prestolnico iz Moskve v Sankt Peterburg. Predvsem italijanski arhitekti so mestu dali evropsko noto in danes se ponaša z veliko lepimi in razkošnimi dvorci v samem mestu in rezidencami v bližnji okolici: Zimski dvorec (sedaj je v njem sloviti muzej Ermitaž), Gatčina, Mihajlovski dvorec, Jekaterinski dvorec, Petrodvorec (Peterhof), Lomonosov, Carsko selo (Puškin),   dvorec Menšikova,  trdnjava Šlisselburg (Orešek), …

Sankt Peterburg so leta 1914 preimenovali v Peterburg, leta 1924 v Leningrad in leta 1991 je mesto dobilo nazaj svoje prvotno ime.

V novejši zgodovini je Saint Peterburg znan po začetku oktobrske boljševiške revolucije (7. november 1917. Med drugo svetovno vojno je Leningrad preživel 872 dnevno blokado s strani Nemcev. Umrlo je preko milijon civilistov, večina zaradi gladu. Razrušeno mesto so po vojni obnovili.

Danes je lepo in moderno mesto s svojo slavno zgodovino, ki privablja množico turistov.

Natalia, Nataša po domače, nam je prestavila Saint Peterburg slikovito in polna dvorana jo je z zanimanjem poslušala.

Napisal: Stane Arh                      Slike: Natalia Lapina, Stane Arh