• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 9. februarja 2023Kanal (106 m) – Marijino Celje (667 m)
  • 13. februarja 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 18. februarja 2023 18:00Pustovanje s plesom v maskah
  • 20. februarja 2023 17:00Marko Mugerli: Elektrojeklarstvo na Jesenicah.
  • 23. februarja 2023Gabrovo (603 m) – Lubnik (1025 m)
  • 3. marca 2023 17:00Zbor članov DU Jesenice
  • 7. marca 2023 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
  • 13. marca 2023 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Zatolmin (258 m) – Javorca (534 m), 3. 10. 2019

Sicer je bilo megleno jutro,  pa smo vendar napolnili avtobus in še dodatni kombi do zadnjega prostega sedeža. Dobra volja se je pomešala med nas vandrovce že na Jesenicah in nas spremljala na celi poti. Podali smo se na Javorco in si ogledali cerkev Svetega Duha, najlepši spomenik 1. svetovne vojne na ozemlju Slovenije, .

Iz avtobusa smo izstopili pred vhodom v znamenita Tolminska korita, ki pa niso bila naš cilj. Zavili smo na stezo, ki je peljala proti Javorci. Po krajšem vzponu med drevjem smo prišli do informativne table. Pot nas  je vodila po makadamski cesti. Po dobri uri in pol hoje smo prišli na območja, kjer je promet dovoljen po »režimu« Triglavskega narodnega parka. Od tam je bilo do Javorce še 20 minut hoje.

Na tem območju je  živih še devet planin (po informativni zloženki), kjer pasejo govedo. Na planini Polog pridelujejo odličen tolminski sir. Višje, malo pod Planino pod Osojnico, je izvir Tolminke. Okolica ponuja vrsto lepih pohodov, tudi proti Krnskemu jezeru.  Z razgledne ploščadi pred cerkvijo se odpre razgled na Rdeči rob, na verigo bohinjsko- tolminskih gora,  z nje občudujemo valovito mehkobo okoliških hribov.
marjo-bolcina-javorca

Cerkev Svetega Duha je bila zgrajena l. 1916 v čast in spomin na padle vojake Avstro – Ogrske monarhije v 1. svetovni vojni. Območje je bilo v zaledju fronte. Pri gradnji so sodelovali vojaki različnih narodnosti, mojstri raznovrstnih obrti. Obzidje in spodnji del je iz kamenja , zgornji del konstrukcije je iz lesa. Nad vhodom se dviga zvonik s sončno uro, grbom monarhije in napisom PAX  ( mir ). Zunanji del krasijo grbi takratnih osemnajstih dežel Avstro-Ogrske ter grba Reke in Trsta. V notranjosti so na hrastovih ploščah vžgana imena 2565 padlih vojakov, ki so pokopani na Ločah pri Tolminu. V secesijski poslikavi in dekoraciji prevladujeta modra in črna barva z zlatimi in belini ornamenti. Na vsaki strani oltarja sta v mozaični  upodobitvi naslikana angela kot simbol miru. V lesenem delu tabernaklja  je upodobljen Križani in klečeča angela.

Za objekt skrbi Javni zavod  Turizem Dolina Soče in Tolminski muzej. Cerkev obiskujejo obiskovalci različnih veroizpovedi in narodnosti, saj je cerkev namenjena vsem. Že med vojno so v cerkvi iskali tolažbo vojaki različnih narodnosti in različnih ver, ki so sestavljali  Avsto – Ogrsko vojsko v 1. svetovni vojni. V maju na binkoštno nedeljo poteka katoliška maša, pravoslavna maša pa je na Vidov dan.

Cerkev se ponaša z znakom Evropske dediščine, Javorca pa je najpomembnejša točka na zgodovinski Poti miru, ki povezuje dediščino 1. svetovne vojne od Alp do Jadrana. ( vir: zloženka Javorca ). Vredna je ogleda, res.

Napisala: Nevenka Rajhman              Slikala: Janez Komel in Marko Rolc