• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 15. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
  • 17. aprila 2024Terme Dobrna
  • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
  • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 8. maja 2024Ljubljana
  AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Rogla (1517 m) – Lovrenška jezera (1520 m), 16. 10. 2019

Po jutru se dan pozna – ta dan že ni bil tak kot se je začel: iz megle se je razvil v slikovit, lep in poučen dan.

Izjemoma  smo se na pohod odpravili na sredo in ni nam bilo žal. Po meglenem jutru smo dan uživali v prijetnem jesenskem soncu. Ob postanku na Trojanah smo se pozdravili z izletniško skupino jeseniških upokojencev, ki so se peljali proti Lendavi, s ciljem obiskati stolp Vinarium.  Torej nas je bilo ta dan kar veliko iz DU Jesenice, ki smo imeli »visoke« cilje.

Po dobri uri hoje od avtobusa smo prispeli do središča Lovrenških jezer, kjer je manjši razgledni stolp. Pot je speljana po lesenih brveh med jezerci in rastlinjem, da bi se ohranila zaščitena narava. Rastline dobe vodo izključno s padavinami in tudi število jezer niha glede na vremenske razmere: ocenjujejo, da je 11 do 22 jezer. Lovrenška jezera so zavarovana kot gozdni rezervat, in so nastala pred 6000 leti v skledastih kotanjah iz katerih voda ne odteka zaradi nepropustnosti tal, napajajo pa se samo z padavinami. Edino črno točko bi pripisali kadilcem, ki odmetavajo ogorke na tla. Res je dejanje nekulturno in grdo do narave. Lahko bi se za nekaj časa odpovedali kajenju. Bi pomagal stoječi pepelnik?

Drugi naš cilj je bila pred kratkim odprta “Pot med krošnjami” in že do sedaj znameniti stolp, z razgledom opisanim »kot ga vidijo ptice«. Tehnični podatki so eno, užitek in počutje pa enkratno, nepozabno. Zasnova poti na vrh ti ne daje občutka vzpenjanja in višine v kolikor ne pogledaš proti dnu. V sredini stolpa so kovinske stopnice, ki pa so ozke, zavite in verjetno bolj naporne. Dostop do vrha je po širokih lesenih tleh omogočen tako invalidom kot otroškim vozičkom, torej prijazen in sodoben. Tudi štirinožni  prijatelji nas lahko počakajo v pasjih hiškah, kjer je poskrbljeno za njihovo udobje – pohvalno. Med potjo se lahko pozabavamo na adrenalinskih postajah in se poučimo o rastlinskem in živalskem svetu na Pohorju. Več o stolpu in kar nekaj slik je na internetu, tudi cenik in delovni čas. Vredno je ogleda, še bolj pa v živo.

Tretji cilj – Fontana piva v Žalcu. Vreme primerno, obiskovalcev dosti in še del domače tržnice za povrh. Dan je bil res bogat z dogodki in prijetno smo ga zaključili.

Ja, mi mamo se fajn!

Napisala: Nevenka Rajhman