• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Porezen, 5. september 2019

Jutro kot si ga samo želiš, brez oblačka, obetal se je lep dan in res je bilo tako. Odpeljali smo se proti Davči, ki se nahaja na zahodu Škofjeloškega pogorja in se razteza med 850 in 1100 m nadmorske višine. Sama vas Davča ima kar za 10 km zračne razdalje, je naselje samotnih kmetij in šteje okoli 250 prebivalcev.

Pohod je vodil Mato Čemažar, ki zelo dobro pozna te kraje. Med vzponom nam je povedal kar nekaj zanimivosti o teh odmaknjenih krajih. Kraj Davča je omenjena že leta 1560 in vse do leta 1969 ni imela prometne povezave z dolino, torej si ni težko predstavljati, kako težko življenje so imeli prebivalci na tem področju. Kljub temu so vztrajali. Za Davčo je značilno, da so pridelovali in predelovali lan in iz njega izdelovali platno. Lan se puli in ne žanje kot npr. žito ….

Turistično društvo Davča organizira vsako leto Dan teric – od bilke do platna, kjer na prireditvi pokažejo kako so nekoč delali in živeli. Poleg te etnografske prireditve organizirajo tudi Terčeljev dan. Prof. Filip Terčelj je bil domačin in pesnik. Iz Davče izvira tudi podobar Marko Peternel.

V Etnografskem muzeju je prikazano življenje davških družin nekoč in danes. Muzej deluje od l. 2007. Sredstva zanj so dobili tudi preko Evropskih sredstev za regionalni razvoj.

Skozi kraj teče Davščica, ki je oblikovala pokrajino. Ta je razgibana, s številnimi soteskami in pečinami nad njimi. V deževnem času si lahko ogledamo ( še ena posebnost ) Davške slapove, ki pa jih v času našega obiska, zaradi pomanjkanja vode, ni bilo.

Iz zgodovine kraja naj omenim še, da je bil leta 1943 tam ustanovljen Gorenjski odred . Jeseni istega leta je Prešernova brigada osvobodila Davčo, ki je bila vse do konca vojne svobodna in so v njej delovale vojaške in civilne oblasti ter tiskarna, kjer so natiskali Prešernovo Zdravljico. Kraj je Osnovno šolo dobil l. 1954.

Na goro Porezen vodi kar 18 poti. Med njimi je tudi krožna pot, po kateri poteka vsako leto v tretji soboti v septembru tradicionalni pohod na Porezen.

Vrh Porezna je visok 1630 m. Pod vrhom je spomenik NOB, viden tudi iz doline. Zob časa ga je najedel in potreben bi bil obnove. Na vrhu je vpisna knjiga in žig. Razgled je z vrha enkraten in ob dobri vidljivosti seže pogled do Golakov, Tržaškega zaliva, spodnjih Bohinjskih gora, Triglava in do Kamniško Savinjskih Alp. Malo pod vrhom stoji dom Andreja Žvana – Borisa, imenovan po borcu NOB, ki je marca 1945 padel v boju z Nemci. Ob obletnici tega dogodka v mesecu marcu organizira PD Cerkno  spominski pohod.

Po počitku in malici v Domu Andreja Ažmana – Borisa smo se povzpeli še na vrh Porezna in se vrnili po drugi poti v dolino.

Slikovit in prijeten pohod, združen z dobro voljo in zadovoljnimi udeleženci.

Napisala: Nevenka Rajhman           Slikal: Janez Arhar