• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Pohod Vandrovcev: Padna (20 m) – Nova vas – Sv. Peter (255 m), 24. 1. 2019

Usoda je nanesla, da sem v petih dneh kar trikrat hodil po Primorski. Tretjič sem se pridružil 56 pohodnikom DU Jesenice na pohodu Padna – Nova vas. Padna je slikovita vas v zaledju Pirana, ki je ohranila značilno podobo tipične, strnjeno pozidane istrske vasi in je kot taka uvrščena med kulturne spomenike prve stopnje. V vasi je edina slovenska cerkev posvečena Svetemu Blažu. V njej nas je sprejel domačin in nam povedal marsikaj o njeni zgodovini. Barokizirana cerkev z zgodnjegotskimi elementi iz 13. stoletja je enoladijska, s kvadratnim prezbiterijem, kjer stoji marmorni oltar z lesenim kipom sv. Blaža. Največja znamenitost cerkve je lepo izklesana marmorna plošča s pleteno ornamentiko iz začetka 9. stoletja , ki se nahaja pod kropilnikom. Ob cerkvi stoji 26.5 m visok kamniti zvonik, ki so ga domačini zgradili leta 1885. Izročilo pravi da so ga prebivalci zgradili z < blitvo > , z denarjem, ki so ga pridobili s prodajo zelenjave, predvsem blitve. V Padni  imajo galerijo Božidarja Jakca.  Prijazna gospa iz vasi nas je postregla s čajem in kačjo slino. Možno je bilo kupiti tudi olivno olje. V vasi je veliko hiš obnovljenih, nekatere pa na obnovo še čakajo. Domačin nam je povedal,  da so veliko hiš pokupili tujci, predvsem Madžari.

Iz vasi smo pot nadaljevali mimo nasadov oljk in vinogradov proti Novi vasi. Nova vas je majhna vasica, ki se ponaša s cerkvijo Rožnovenske Matere Božje. Ob cerkvi je prostostoječi zvonik. Okoli cerkve so v strnjenem nizu zgrajene kamnite istrske hiše, večina je obnovljenih in naseljenih. V kulturnem domu  “Zmaga” nas je pričakal g. Pavle Goja in nam predstavil zanimivo življenje in zgodovino vasi. Notranjost doma krasijo poslikave domačina Emila Gaziča, ki prikazujejo vas, kmečka opravila in njene prebivalce.

Vremenska napoved je obljubljala, da bo pihala močna burja, toda o burji ni bilo ne duha ne sluha. Prav prijetno toplo je bilo, skoraj pomladansko. In v tem prijetnem vremenu smo zaključili še zadnji del poti , ko smo se spustili do gostišča Idila. V njem smo ob pogovoru in kozarčku refoška ali piva zaključili pohod. Tudi tokrat smo imeli dva slavljenca; zaželeli smo jima zdravja in da bi še dolgo hodila z nami.

Polni vtisov smo se odpeljali proti megleni Gorenjski. Čez 14 dni gremo na  Notranjsko.

Napisal in slikal: Miro Koder