• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Pohod vandrovcev: Na Krasu je krasno, 6. 10. 2019

Leto je hitro naokoli in pohodniki DU Jesenice, 27 po številu,  smo se ponovno udeležili tradicionalnega pohoda Na Krasu je krasno.

Pot se je začela na Krasu v vasi Tublje, kjer se je zbralo veliko domačinov. Prijazni domačini so nas pogostili z domačim pecivom, svežim kruhom, tudi “kačje sline” ni manjkalo. Vsak pohodnik je dobil bilten in spominsko majico. Pot nas je vodila preko kraških travnikov, skozi borove gozdove do hriba Sv. Lenart, na katerem so ostanki cerkve. Z vrha se je odprl lep razgled na Kras, Trnovski gozd in del Tržaškega zaliva . Po krajšem postanku smo se spustili navzdol do cerkve Sv. Urha , kjer so nam domači godci zaigrali nekaj poskočnih. Sledil je še postanek pri kraški jami Zidaričeva pejca. Dolga je 216 m in globoka 42 m.

Pohod se je zaključil v vasi Praprot, kjer so pripravili še družabni del. V šotoru je za ples  igral ansambel Strel. Ponujali so odlično jedačo in pijačo po zmernih cenah. Naokoli so bile stojnice z izdelki domače obrti, prednjačili so izdelki iz kraškega kamna. Ogledali smo si lahko tudi razstavo gob.

Dan je kar nekam hitro minil. Poslovili smo se od prijaznih gostiteljev z željo, da se naslednje leto spet vidimo na jubilejnem 25. pohodu. Še enkrat zahvala prijaznim Kraševcem za vse dobro počutje. Ko smo se peljali proti domu in je sonce počasi zahajalo, smo se vsi strinjali z ugotovitvijo: Preživeli smo lep dan in na Krasu je res krasno.

Napisal in slikal: Miro Koder