• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 15. aprila 2024 17:00Sonja Ravnik: Makedonija in Albanija.
    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    • 21. maja 2024 16:30Meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola
    • 3. junija 2024 17:00Tone Konobelj: Razvoj Jesenic skozi stare razglednice.
    • 22. junija 2024Letovanje v Rabcu, Hrvaška
    AEC v1.0.4

Križemkražem turnir, 16. 3. 2019

KRIŽEMKRAŽENJE

HODIM V ‘LUJ’ NA KRIŽEMKRAŽEM, 
KJER JIM ŠIBKO ZNANJE KAŽEM. 
SREČAM TAM LJUDI TAPRAVE, 
KI SO SAME BRIHTNE GLAVE.

PRAV POČASI JIH SPOZNAVAM, 
IN SE Z NJIMI VRED ZABAVAM; 

KO PA IŠČEMO BESEDE, 
DELO NAS TAKRAT OBSEDE.

TAM NA MIZAH SHEME IMAMO, 
KI SE JIM POVSEM PREDAMO; 
KO ŠE ČRKE SO NA MIZI, 
ZNAJDEM SE V UMSKI KRIZI.

SE POJAVI SPOŠTOVANJE, 
DO VSEH, KI IMAJO ZNANJE, 
KRIŽEMKRAŽEM UKROTITI, 
SMISEL PRAVI MU DAHNITI.

JAZ ZAENKRAT SE PRIVAJAM, 
ČRKAM ‘Z VREČKE SMISEL DAJEM;
BI PA NEIZMERNO RADA, 

DA MI ZNANJE BO NAGRADA.

KRIŽEMKRAŽMOVA SREDINA, 
ZAME JE IZREDNO FINA;
RADA TAKE IMAM LJUDI, 
DA ME KDO KAJ NAUČI.

ZNANJE DANES JE VREDNOTA, 
ČE GA NIMAŠ, JE SRAMOTA;
TREBA JE ZATO SKRBET’, 
DA NE BOM ANALFABET.

SONJA SRNA,

NA HRUŠICI, 19.3.2019 

DSCF8357_resize

V soboto, 16. marca 2019, smo na Blejski Dobravi, v Gostilni pri Jurču, organizirali tretji turnir sezone 2019 v igri Križemkražem.

Udeležilo se ga je 36 članov društva. Pripeljali so se iz Maribora, Slovenske Bistrice, Domžal, Kamnika, Logatca, Vrhnike, Brezovice, Ljubljane, Škofje Loke, največ (11) pa nas je bilo iz jeseniške skupine igralcev Križemkražma. Vsi smo prinesli s seboj obilico dobre volje in vsak svoj košček tekmovalnega duha.

V času od 8. do 18. ure smo odigrali 7 krogov igre, 4 dopoldne in 3 popoldne. V vsakem krogu se je pomerilo 14 parov igralcev. Z našo uvrstitvijo smo zelo zadovoljni. Skupaj smo dosegli 18 zmag v 42 odigranih partijah. Odlično sta se izkazali tudi naši članici Nada in Mirjam, debitantki na turnirju.
Naši člani Cveto, Dragica, Nataša in Nevenka so pomagali sodniku preverjati ustreznost »neobičajnih« sestavljenih besed, za katere so igralci podali ugovore. Delo sodnika in pomočnikov je pri taki množici igralcev zelo zahtevno in stresno. »Neobičajno« besedo je treba najti vsaj v enem iz množice slovarjev in leksikonov, ki spadajo med naše dovoljene vire.

Vsi smo se potrudili za dobro vzdušje.
Poldi, Matjaž, Cveto, Marjeta so razporedili mize tako, da jih je bilo dovolj za vse igralske pare, sodniški kotiček in za literaturo, še vedno pa se je dalo v prostoru gibati in dihati. Prostor je zelo pomemben in ni vsak primeren za naš turnir.
Nevenka, Mirjam, Nada, Jelka, Nataša in Dragica so mizo obložile z odličnim domačim pecivom in čokolado. Udeleženci turnirja so pladnje z užitkom praznili tudi brez izgovora, da jim zaradi zahtevnih partij hitro zmanjkuje »cukra«.
K dobremu počutju udeležencev turnirja so svoje prispevali tudi hitra in prijazna postrežba in okusno kosilo, pripravljeno v gostilni pri Jurču; slastne kremne rezine, ki nam jih je podarilo podjetje Conditus s Hrušice; ob razglasitvi rezultatov pa praktične nagrade za udeležence turnirja, ki jih je pripravila naša Julka.

Tudi tokratni turnir ocenjujemo z oceno odlično, tako z organizacijskega vidika kot tudi z vidika dosežkov igralcev in splošnega zadovoljstva vseh udeležencev turnirja.

Vse, ki ste prebrali to naše poročilo o turnirju, prisrčno vabimo v naše vrste. Na Jesenicah se nam lahko pridružite v igranju zanimive in za možgansko vadbo nadvse koristne igre Križemkražem vsak torek, med 10. in 12. uro, v prostorih Ljudske univerze Jesenice.

Napisala: Jelka Mihajlovska