• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Kako prihranimo pri nakupu sveč, 27. 10. 2018

Kako lahko prihranimo pri nakupu sveč

Nikar ne kupujte najcenejših sveč. S tem škodujete svoji denarnici, še bolj pa okolju. Kupujte sveče, ki dolgo gorijo ali pa jih lahko uporabite večkrat.

Kupite vsaj eno svečo manj, kot mislite, da jih potrebujete. Na pokopališču je ne boste pogrešali, saj bo tam že tako gorelo preveč sveč.

Čas gorenja:

Navadna sveča do 48 ur

Oljna sveča do 100 ur

Električna sveča na baterije do 200 dni

Solarna sveča do 2 leti

Kupujte le tiste električne sveče, pri katerih se preprosto zamenja baterija. Naj vam svetuje prodajalec. Koristno je, če ima sveča tudi mikro stikalo in ne slamico za prižiganje. Svečo boste lahko uporabili večkrat in pri eni zamenjavi baterije prihranili več kot en evro. LED žarnice lahko gorijo vrsto let. Tudi pri solarnih svečah lahko zamenjate baterije, če ste dovolj spretni, a pri njih morate kupiti baterije za večkratno polnjenje.

Ne kupujte sveč iz parafina, ki je stranski produkt predelave nafte in pri gorenju nastajajo  nano delci, ki so škodljivi za naše telo.  Sveče naj bodo iz čebeljega voska, soje, palmovega olja in drugih naravi bolj prijaznih snovi in materialov.

Ali ste vedeli, da Slovenci prižgemo okoli 23 milijonov sveč  na leto, to je v povprečju 11 na prebivalca. Za nakup plačamo okoli 35 milijonov EUR. Vse te sveče dogorijo v 450  ton odpadkov, ki jih zadnja leta res recikliramo, a to ni poceni in ne hitro. Kupcev za reciklirani materijal je malo, zato je še veliko odpadnih sveč  na deponijah od lanskega leta in za letošnje sveče so bili prisiljeni izdelati in odpirati nove skladiščne prostore.

Tudi jaz bom prižgal letos manj sveč kot lani, ker bi rad ohranil zdravo okolje za naše potomce.

Stane Arh