• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 17:00Polona Avsenak: potovalni kolaž – potopisno predavanje.
    AEC v1.0.4

Pohod za 70 let DUJ, Planina pod Golico – Pristava, 27. 9. 2018

Pohod Planina pod Golico – Pristava ali od vikenda do vikenda in šele potem na Pristavo

 Vandrovci smo obeležili 70- letnico DU  Jesenice tako, kot to znamo, s pohodom. Opravili smo krajšo pohodno pot od Planine pod Golico do Pristave. Po izstopu iz avtobusa smo krenili proti našemu cilju, Pristavi. Vendar smo na poti morali premagati kar nekaj ovir.

Po kratkem  klančku  proti kmetiji Smolej – Uric nas je ustavila že prva ovira: prijetna hiška Mojce in Jožeta nas je zvabila s poti, sladka in  tekoča skušnjava nas je premamila. Seveda se nismo upirali. Glede na dejstvo, da Mojca in Jože živita na Ilirski v KS Podmežakla, kjer pozimi dva meseca sonce ne posije, sta povedala, da je to njuno zimsko pribežališče. Tam gori je vedno veliko sonca, lapa narava in čudoviti razgledi.  Po prijazni pogostitvi smo morali naprej, taka je pač  usoda pohodnikov.

Kmalu nas je ustavila druga ovira: čudovit razgled, prijetna družba.  Majda in Valko sta na svoji »v nulo spedenani« destinaciji pripravila pravo malo gostijo. Vodja pohodne sekcije Janez Arhar jima je zapovedal le kruh in zaseko, vendar sta sama priložila še salamo, kekse, čaj, kavo in saj veste še kaj …, skratka, eno samo razvajanje.

Ja, dolžnost je pač dolžnost in pohod smo morali dokončati. Odpravili smo se proti Pristavi. Na cilju nas je pričakal slasten  pogrinjek. Posedli smo se na toplem soncu, poskrbeli za pogrinjek in uživali v druženju.

Naši pohodni družbi ob 70 letnici DUJ so se pridružili tudi prijatelji iz DU Žirovnica, vodja pohodnikov Boris Madon in Ferdo Kikelj, ki je tudi dokumentiral dogajanja s fotoaparatom. Na njegovo pobudo so samo nam zapeli tri pesmi člani okteta Viharnik, ki so v tistem času imeli na Pristavi pevsko vajo. Vse prisotne je v imenu DU Jesenice pozdravil Janez Komel, ki se je na Pristavo pripeljal prav za to priložnost. Zaradi zadolžitev pri organizaciji proslave 70 letnice DU Jesenice v gladališču se nam tokrat ni mogel pridružil na samem pohodu.

Zadnji četrtek v septembru je bil pravi pohodniški sen – sonce, razgledi, dobra volja in še boljša družba…

P.s.

Vandrovci smo pripravili predlog himne Od četrtka do četrtka, pri kateri se da še kaj popraviti, izboljšati. Napisana je na melodijo Prelepa zelena Begunjščica – za tiste s posluhom, ki bi znali to tudi zapeti.

Napisala: Nevenka Rajhman               Skikal: Janez Arhar