• 70 let

  Društva upokojencev Jesenice

  (1948 – 2018)

 • Ne zamudite!

 • Pridružite se nam lahko pri:

  • 12. decembra 2022 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
  • 17. decembra 2022Trst in Sesljan
  • 19. decembra 2022 17:00Moje poti, potopisno predavanje
  • 31. decembra 2022 19:00Silvestrovanje
  AEC v1.0.4

Pohod Vandrovci: Falkertspitze (2318 m) v Nockberge, 14. 6. 2018

To je bil že četrti zaporedni pohod v Nockberge, katerega vrhovi so zaradi svojevrstne oblike in barvitosti vredni ogleda. Tokratni pohod je bil tudi jubilejni, kot 300. pohod iz rednega programa vandrovcev od leta 2005 naprej.

Pot na Falkertspitze se začne pri slikovitem ledeniškem jezeru ob vznožju gore. Posebnost tega vrha je strma vzhodna stena, ker so ostali vrhovi v Nockbergih večinoma zaobljeni kot “njoki”.

Zjutraj je v ne preveč prijaznem vremenu šofer Gradimir pobral na običajnih mestih 48 vandrovcev vseh kategorij.  Po dveh urah prijetne vožnje po že znanih dolinah skozi Radentajn in Bad Kleinkircheim smo se ob jezeru Falkert že pripravljali na osvojitev slikovitih vrhov Falkertspitze in Roedresnock ali Moschelitzen kot mu pravijo domačini.

Janez A. je odpeljal grupo tazagnanih po lovski poti naprej na 2310 m visoki vrh Roedresnock. Vztrajni so se odpravili z Janezom K. po zložnejši varianti po dolini Sonntagstal direktno na 2308 m visoki Falkertspitze.

Odločitev za tako kombiniran pohod je bila spoznana za pravilno, saj sta obe skupini glavni cilj dosegli skoraj sočasno. Čemerno jutranje vreme se je medtem umaknilo sončnim žarkom, ki so nas prijetno božali pri zasluženem počitku na vrhu. Kljub temu, da so ostali nekateri vrhovi v okolici pokriti z oblaki, nam je panoramska tabla omogočala dobro orientacijo. Po njej smo iskali vrhove, na katerih smo že bili, in določili tudi naslednji cilj: 2440 m visoki Rosennock.

Spust po travnatem smučišču je bil prijeten za noge in še bolj za oči. Obilo alpskega cvetja in zanimiva pokrajina v okolici jezera Falkertsee so nas tako prevzeli, da smo pozabili na utrujenost. Nismo pa pozabili na analizo pohoda, še posebej, ker je bil to jubilejni pohod. Že po tradiciji so bile najbolj temeljite analize opravljene na Dovjem Pr` Aljažu in tudi tokrat je bilo tako.

Zaključek analize je bil kratek: Naj bo tako srečnih in uspešnih še naslednjih 300 pohodov.

Napisal: Janez Komel              Slikala: Janez Komel in Marija Robič – Mimi