• 70 let

    Društva upokojencev Jesenice

    (1948 – 2018)

  • Ne zamudite!

  • Pridružite se nam lahko pri:

    • 17. aprila 2024Terme Dobrna
    • 22. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 29. aprila 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 6. maja 2024 17:00Družabno srečanje z znanimi ljudmi iz našega okolja.
    • 8. maja 2024Ljubljana
    • 13. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    • 20. maja 2024 10:00kartanje in druge družabne igre
    AEC v1.0.4

Pohod vandrovci: Jesenice (576 m) – Kozjak (846 m) – Trebež (700 m), 22. 3. 2016

Zima se noče in noče posloviti, praznik pod Poncami pa naznanja, da je prišla pomlad. Kolone avtomobilov in avtobusov so se valile  v Gornjesavsko dolino in zaradi tega ni bilo mogoče dobiti avtobusa za obratno smer.  In prav je tako, saj poleti pod Poncami združujejo ljudi  dobre volje in ljubitelje športa.

Ker ne moremo najeti avtobusa na dan pohoda pa res ne more biti vzrok, da ne bi odšli na pohod. Naš vodja Janez A. je izbral nadomestni pohod Pot po pomolih, ki nam je zaradi slabega vremena odpadel 8. 3. 2018.  Ob 9 uri se nas je na parkirišču za Gledališčem Toneta čufarja zbralo 27 pohodnikov. Krenili  smo preko Ukove  in »Sedem grabnov«  proti kapelici na Kalvariji. Tukaj ima veter »ta mlade«. Lahko je lep sončen dan, a tu veter poje svojo pesem. Za nas domačine je to skoraj romarska pot: za  zahvalo, zaobljubo ali samo za kratek pohod.

Pot smo nadaljevali čez greben in čez zaledenel potok. Zaradi zmrznjene zemlje je bila potrebna previdnost pri hoji. Ob potoku 10 m nižje je  izvir studenca in na bukvi je obešen lonček, kjer  si lahko popotnik natoči čiste izvirnice. Obstaja razlaga, da ima izvirna voda zdravilno moč pred sončnim vzhodom  na Velikonočno jutro.  Za nas je  bila tokrat voda premrzla, saj je imelo ozračje temperaturo kar   precej v minusu.

Nadaljevali smo po dobro markirani  in nekoliko poledeneli poti. Zaradi varnosti smo si nadeli male dereze in korak je postal bolj siguren. Prispeli smo do prve razgledne točke  « Pomoli«, kjer se odpre čudovit  razgled  na center našega mesta. Razgledna točka je lepo urejena in poleti  je  tu prijetno  posedeti  in se  naužiti te lepote. Pot  se nadaljuje s spustom in  z nekaj vzponi  in že smo bili pri drugi razgledni točki, kjer se odpira pogled na vzhodni del  mesta  ( od jeza  »Moste«  do   »Pod Mežakle«).

Pot smo nadaljevali do Trebeža  in čez Stražo,  nato ob  ozkotirni progi nazaj na Jesenice na izhodiščno točko.  Vsi veseli in zadovoljni   smo se vrnili  na parkirišče za GTČ. Celotno pot smo prehodili v štirih urah.

Vsi pohodniki se zahvaljujemo vsem prostovoljcem, ki ste se zavzemali in tudi uredili to res čudovito pohodno pot. Odlično je označena v obe smeri, tako da noben pohodnik ne more  zaiti. Urejene so tudi vse razgledne točke čez naše lepo mesto. Več o poti najdete na spletni strani: http://turizem.jesenice.si/novice/item/16992-pot-po-pomolih-podajte-se-na-sprehod-nad-jesenicami .

Za  zaključek smo tokrat nazdravili  našemu  izrednemu športniku para olimpijcu  Jerneju Slivniku, saj  je njegova  babica  Stana S. naša redna pohodnica.

Napisala in slikala: Marija Robič – Mimi